Levend kunstwerk het “juweeltje gerestaureerd.

‘Het Juweeltje’ in de oude moestuin aan De Park is gerestaureerd. Kunstenaar Andreas Hetfeld plaatste het kunstwerk in 2014 samen met zijn vrouw tijdens de Landschapstriënnale. Het levende kunstwerk kon zich daarna 6 jaar lang ontwikkelen. Onlangs heeft ‘Het Juweeltje’ een kleine restauratie ondergaan waardoor het er nu weer piekfijn bij staat!

 

Levende kunst

Kunstwerk ‘Het Juweeltje’ is gemaakt van wilgentenen, de takken die afkomstig zijn van geknotte wilgen. Wanneer je de takken diep genoeg in de grond zet, kunnen deze takken weer uitlopen en gaan ze weer een nieuwe wilg vormen. Precies daarom hebben Andreas en zijn vrouw Suus toentertijd gekozen voor wilgentenen. Zo ontstaat een ‘levend kunstwerk’ wat zich constant ontwikkeld.

Wat je aandacht geeft wordt mooier

Andreas Hetfeld, ook bekend van het kunstwerk ‘Het gezicht van Nijmegen’ (Romeins masker bij Veur-Lent)  legt uit: “Het idee is dat het een open constructie is die langzaam aan dichtgroeit. En dat moet je behoedzaam begeleiden en enigszins sturen. Nieuwe takken die aan het kunstwerk groeien moet je er weer invlechten of je moet ze wegsnoeien. Het is een kunstwerk wat aandacht nodig heeft. En wat je aandacht geeft, wordt mooier!”

 

Werken met de natuur

Voor Andreas is dit kunstwerk ook een uitdaging. Hij werkt immers met levende, natuurlijke materialen. “De natuur kan je maar deels sturen. Dat is het mooie aan dit kunstwerk, je hebt niet de mogelijkheden om alles jouw wil op te leggen, het kunstwerk heeft ook een eigen wil.” Door de restauratie kan het kunstwerk weer een tijd vooruit. De restauratie voerde Andreas uit samen met hulp van de kundige groene vingers van Danny van Dienstverlening in het Groen.

 

Verwijzing naar vroeger

De vorm van het kunstwerk is gebaseerd op een markante toren die op het vroegere kasteel De Parck zat. ‘Het Juweeltje’ is in dezelfde vorm gemaakt. In het kunstwerk staat een bankje waar je op kan zitten. Zo waan je je weer even helemaal in het oude kasteel De Parck.

Het Juweeltje ontwikkelde Andreas destijds samen met zijn vrouw, Suus Baltussen. Zij is een aantal jaar geleden overleden. Met de restauratie van het kunstwerk leeft haar gedachtegoed zo mede verder in Park Lingezegen.

Ben je nieuwsgierig geworden? ‘Het Juweeltje’ is te vinden in de Oude Moestuin, aan De Park.

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant