Zelfoogsttuin Hof Bredelaar start op Park Bredelaar

Op Park Bredelaar, één van de pocketparken in Park Lingezegen, start dit voorjaar de zelfoogsttuin Hof Bredelaar. Hier kunnen inwoners uit de regio zelf biologisch geteelde groente en fruit oogsten!  

‘Community Supported Agriculture’

Hof Bredelaar wordt een CSA-zelfoogsttuin. ‘CSA’ staat voor community supported agriculture wat gemeenschapslandbouw betekent. Het CSA-model werkt met deelnemers die ieder een ‘oogstaandeel’ kopen om te kunnen oogsten in de zelfoogsttuin.

Wanneer je deelnemer wordt koop je aan het begin van het seizoen een oogstaandeel en dan mag je, wanneer het jou uitkomt, het hele seizoen bij ons op de tuin komen oogsten (van ongeveer half mei tot half november, zo’n 26 weken per jaar.) Verser dan dit wordt het niet! Omdat je zelf oogst, kan je de groentes die je niet zo lekker vindt laten staan en van wat anders iets meer meenemen.

 

Biodiverse en smakelijke oase in Park Lingezegen

Hof Bredelaar is een initiatief van Angelique van Doormalen en Floor van den Born. Beiden hebben ze van huis uit al groene vingers. Angelique heeft in het afgelopen jaar de cursus Agro-ecologie in praktijk op de Ommuurde Tuin in Renkum gevolgd en Floor heeft biodynamische landbouw gestudeerd aan de Warmonderhof. Samen gaan ze er hard aan werken om van Hof Bredelaar een biodiverse plek te maken waar het goed vertoeven is voor groot en klein, en waar de lekkerste groenten en fruit geoogst kunnen worden.

Angelique vertelt: „We gaan de tuin ontwikkelen in nauwe samenwerking met de natuur. We telen volledig biologisch met respect voor plant en dier en werken daarbij zoveel mogelijk handmatig en natuurinclusief.” Floor vult aan: “We willen een sociale onderneming zijn. De cliënten van de naastgelegen dagbestedingslocatie van Philadelphia helpen ons met allerlei werkzaamheden en we worden ook ondersteund door vrijwilligers.”

Pionierskorting

Omdat dit het eerste jaar is dat de tuin gaat draaien op deze manier, wordt er gestart met een beperkt aantal deelnemers. “We weten natuurlijk hoe we voedsel kunnen produceren op de tuin, maar we zullen ongetwijfeld ook nog nieuwe ontdekkingen doen of tegen dingen aan lopen in het proces. Daarom zien we dit jaar als een pioniersjaar,” aldus Floor en Angelique.

Om een heel seizoen verse groente en fruit te oogsten betaald een volwassen persoon (vanaf 14 jaar) tussen de 275 en 325 euro (je bepaalt zelf wat je betaalt) voor een oogstaandeel. Voor kinderen onder de 14 geldt dat zij 10 keer hun leeftijd betalen.

Speciaal voor de eerste deelnemers die mee willen pionieren is er een pionierskorting van 10% op het oogstaandeel. Voor meer informatie en aanmelden als oogstaandeelhouder kan je kijken op www.parklingezegen.nl/hofbredelaar

–  Je vindt Hof Bredelaar op Park Bredelaar, Breedlersestraat 7 in Elst –

Misschien vind je deze berichten ook interessant