Park Thema’s

Aan de hand van zes thema’s werken we aan de beleving en doorontwikkeling van Park Lingezegen. Deze thema’s hebben diepe wortels in het park of hebben juist met de ontwikkeling van het park een extra impuls gekregen.  Deze zes thema’s zijn: Erfgoed & Geschiedenis, Sport & Bewegen, Kunst & Cultuur, Duurzaamheid & Klimaat, Landbouw & Voedsel en Natuur & Landschap.

Erfgoed & Geschiedenis

De romeinen, de strijd tegen het water, de tweede wereld oorlog en het geloof. En wat te denken van boeren die al jaren voedsel verbouwen in het gebied. Het heeft allemaal zijn invloed gehad op wat nu Park Lingezegen is. Er zijn volop verhalen te vertellen over hoe dit terug te zien is in het landschap én in de regio. Samen met inwoners en ondernemers vertellen we deze verhalen en zorgen we dat de geschiedenis en het erfgoed zichtbaar is in het landschap.

Sport & Bewegen

Park Lingezegen laat je bewegen! Je goed voelen begint in Park Lingezegen. Zowel fysieke als mentale gezondheid is belangrijk. We nodigen mensen uit om te komen bewegen in het park door wandel, fiets en hardlooproutes aan te leggen én te onderhouden. We ondersteunen sportevenementen waar mogelijk en werken graag met ondernemers en verenigingen aan nieuwe beweegconcepten.

Landbouw & Voedsel

Landbouw heeft een lange geschiedenis in wat nu Park Lingezegen is. De vruchtbare rivierklei maakte het gebied een perfecte plek om voedsel te verbouwen. Een perfecte plek voor lokaal geproduceerd eten van Betuwse bodem. In Park Lingezegen werken allerlei producenten van voedsel aan lekkers uit Lingezegen. Daarbij verbouwen ze niet alleen de lekkerste producten, ook verwerken ze deze samen met horecaondernemers tot heerlijke gerechten. Daarbij staat het verhaal van waar het product vandaan komt en wat de relatie met de omgeving is centraal. Binnen het thema Landbouw & Voedsel werken we samen met producenten en ondernemers aan de lokale productie van voedsel met bijzondere landbouwrassen en het vertellen van het verhaal deze bijzondere producten.

Klimaat & Duurzaamheid

We hebben maar een aarde en daar moeten we zuinig mee om gaan. Op lokaal niveau werken we aan een duurzaam Park Lingezegen. Dat doen we zowel in onze eigen werkzaamheden als in projecten met partners en organisatoren van activiteiten en evenementen.

Kunst & Cultuur

Kunst en cultuur in een natuurlijke expositieruimte: het kan in Park Lingezegen! De groene omgeving van het park is een perfecte locatie om de verbinding tussen kunst, cultuur en natuur te zoeken. In het park zijn al verschillende kunstwerken te vinden en regelmatig biedt het park een plek aan (tijdelijke) exposities, voorstellingen en kunstprojecten. Het park is daarmee een plek waar kunstenaars uiting kunnen geven aan hun vak op een bijzondere en vooral groene locatie.

Natuur & Landschap

Park Lingezegen zit vol met diverse (nieuwe) natuur en landschappen. Ieder heeft een eigen karakter en trekt op zijn beurt weer andere dier- en plantensoorten aan. De wuivende rietvelden in het Waterrijk, de natuurakkers op Landgoed Doornik, Op een aantal plekken krijgt bestaande natuur de ruimte, elders komen nieuw aangelegde gebieden tot ontwikkeling. Met aandacht voor biodiversiteit, landschap én mogelijkheden voor beleving werken we samen met lokale partijen aan een natuurrijk Park Lingezegen.