Het park van….. Jan Westerlaken

In ‘Het Park van…..’ vertellen bezoekers, ondernemers en mensen die ‘iets doen met Park Lingezegen’ over hún park. Dit keer Jan Westerlaken, beheerder van voedselbos ‘De Cidergaard’ en eigenaar van UWE Cider & Ales.

Wie is…?

Ik sta in Park Lingezegen vooral bekend om mijn ciders. Jaren geleden bestelde ik een drankje in een café in Engeland en ik was ervan overtuigd dat dit een biertje was, maar na de eerste slok proefde ik toch een duidelijk verschil. Ik keek op de achterkant en er stond tot mijn verbazing dat het gemaakt was van appels. Op dat moment dacht ik alleen maar waarom bestaat dit niet in dé appelregio van Nederland, De Betuwe? Appelcider was op dat moment nog helemaal geen bekend begrip in Nederland, dus ik zag dit als een unieke kans. Ik heb een woning in de buurt met één hectare aan grond en dat was de perfecte plek voor een hele hoop appelbomen. Met die appels begon ik te experimenteren en ondertussen maak ik al ruim 10 jaar lang, onder de naam UWC Cider, diverse soorten ciders.

Jan en Park Lingezegen  

Ik maak sinds 2016 deel uit van Park Lingezegen. In die tijd was het park vol in ontwikkeling en er waren wat ideeën over voedselbossen. Ik heb mezelf daarbij aangesloten, omdat ik graag mijn passie voor natuurlijke en eerlijke producten wilde uitbreiden. Ik mocht uiteindelijk de beheerder worden van een perceel genaamd Voedselbos De Cidergaard. Hier beheer ik 2,5 hectare grond. Je vindt hier verschillende struiken en bomen, waarvan je kunt oogsten, zoals soorten bessen, vruchten, vlierbloesem en hop. In het voedselbos ben ik vooral bezig met het alles onderhouden en van de vruchten en planten heerlijke ciders en sour ales maken.

Van onder andere de appelbomen in het voedselbos maak vijf á zes verschillende appelciders, perenciders, vlierbloessemcider, et cetera. Daarnaast ben ik kort na de ciders ook gestart met de productie van sour ales. Dit is letterlijk een soort zuur bier, met een toevoeging van diverse fruitsoorten. Het is een flink proces en gelukkig krijg ik hier en daar wat hulp. Maar extra handje zo nu en dan zou ik erg waarderen!

Wat Park Lingezegen voor mij zo bijzonder maakt…

Deze unieke kans sloot zeven jaar geleden enorm goed aan op mijn ideeën van een voedselbos. Daarbij komt onze filosofie erg overeen. Ik wil mijn producten zo eerlijk en natuurlijk mogelijk ontwikkelen en dat is waar Park Lingezegen ook voor staat. Zowel mijn concept als onze gedeelde ideologieën waren de perfecte match. We zijn in 2016 iets begonnen wat nog bijna nergens in Nederland bestond en dat is uitgegroeid tot iets heel moois. Het is een plek geworden waar we mooie producten ontwikkelen en tegelijkertijd bezoekers een rustige plek kunnen bieden.

Mijn toekomstwens voor Park Lingezegen

Mijn wens is natuurlijk dat er steeds meer mensen gebruikmaken van dit stukje van het park. Dit voedselbos is nog erg jong en daarmee is de appelproductie nog niet op z’n hoogst. Dat heeft tijd nodig, maar dat komt er zeker aan. Uiteindelijk is ons doel om een eigen productenlijn voor Park Lingezegen op te zetten. Een lijn met eerlijke lokale producten, op een kleinschalige manier gemaakt!

Misschien vind je deze berichten ook interessant