verhalen

31-07-2015 Elke struintocht een avontuur

Struinen door de polder? Dat is bijzondere dieren tegenkomen. Klimmen, klauteren en een beetje vies worden. En altijd die spanning: gaan we wel of geen bever zien? Buiten op excursie is altijd een avontuur. Voor jong en oud.

Kinderen willen alleen nog met hun neus voor een beeldscherm zitten? Ik dacht het niet! Al een jaar of 20 organiseer ik onder andere bij Stichting Lingewaard Natuurlijk natuuractiviteiten voor jong en oud. De kinderen vinden het vaak  prachtig. En ik ook.

Bewegen in de natuur

Ik vind het belangrijk dat kinderen in aanraking komen met natuur. Zijn ze daarbij ook in beweging, dan is dat helemaal mooi meegenomen. In mei organiseerde ik samen met yogajuf Manon Janssen drie dagen ‘Natuur en Bewegen’ voor kinderen van 6 tot 12. We gingen op pad in de natuur om daar alle dieren met yogahoudingen uit te beelden. Daar krijg je gekke en uitdagende bewegingen van!

Natuur is verrassing

De kinderen hebben genoten en elke dag kwamen er meer vriendjes en vriendinnetjes bij.  Het mooiste vinden ze de verrassing. De kinderen kunnen onderweg langs touwen klimmen, over bomen balanceren. Je komt altijd spannende dingen tegen. Zulke uren vliegen voorbij.
En dus gaan we komende week weer drie dagen de natuur in, met elke dag een ander thema: ‘bevers’, ‘waterdiertjes’ en ‘stenen en fossielen’.  We zitten nog niet vol!

Ook voor grote mensen

Ouders genieten van hun enthousiaste kinderen. Maar wij grote mensen willen stiekem ook best struinen door de natuur. Toch? Kom dan eens mee op fluisterwandeling door de Bemmelse polder. Dat is leren over bloemen, over hun medicinale werking, hun eetbaarheid. Dat is struinen: letterlijk het wilgenoerwoud in. De zeldzame watersnip spotten, maar ook witgatjes, futen met hun jong op hun rug en die grappige dodaars. En heel veel sporen. Van reeën en reekalfjes. Én natuurlijk van bevers. Ooit gehoord van de beverwissel? Als bevers zwemmen door hun vaste ‘kanaaltjes’ krabben ze een beetje over de bodem, steeds opnieuw op dezelfde plek. Afgelopen week stuitten we op de diepste beverwissel die ik ooit heb gezien. Het is elke keer weer bijzonder.

Maar we merkten ook: de wandeling heet niet voor niets een fluisterwandeling. De aanwezige kinderen raakten een paar keer vast in de blubber, en maakten daarbij zoveel lawaai… Daar komen olifanten aan, moeten de reeën en bevers hebben gedacht: ze lieten zich niet zien. Desalniettemin: ook zonder groot wild is elke struintocht een avontuur.

Ben Cornelissen,
Vrijwilliger en gids bij Park Lingezegen, Stichting Lingewaard Natuurlijk, Staatsbosbeheer en IVN.
Voor informatie: Ben Cornelissen: 0644870449

Foto’s: Astral-Biesbosch fotografie

Agenda

nieuwsbrief

nieuwsbrief

Download de app

facebook

facebook-vind-ons-leuk

Reacties zijn gesloten.

×