Kom 16 oktober ‘Toekomst Zaaien’ op Doornik Natuurakkers!

Op zondag 16 oktober is iedereen van harte welkom op de Doornik Natuurakkers in Park Lingezegen om samen wintergraan te zaaien, met de hand. Dit evenement heet Toekomst Zaaien. Het vindt plaats op vijf plekken in Nederland. Machtig mooi om te doen!

Samenwerken met de natuur

Graanteelt heeft op Doornik Natuurakkers als motto ‘samenwerken met de natuur met respect voor alle leven’. Vele jaren trokken daarbij vooral zwaar bedreigde akkervogels de aandacht, zoals de patrijs en de veldleeuwerik. Gaandeweg zijn daar ook planten en insecten bijgekomen, evenals het alomvattende bodemleven. Deze combinatie garandeert voor de liefhebber een levenslange reis, waarop heel veel te ontdekken valt.

“Oude graanrassen, zoals spelt, risweit, emmer en eenkoorn, zijn belangrijk voor de landbouw van de toekomst, omdat ze onder meer door hun mineralenrijkdom voor de gezondheid van ons voedsel zorgen ” vertelt biodynamisch boer Louis Dolmans van Doornik Natuurakkers in Bemmel.

Heggen en zeldzame planten

Ontdekken is vooral genieten. “Elk jaar en elke seizoen zijn er verrassingen. ”Al die bijzondere kleuren, geuren en vormen”. Niet alleen de verschillend granen zij een sieraard voor het oog, ook valt er veel te genieten van heggen en randen. Een ware verrassing zijn de zeldzame planten die je tegen kunt tegenkomen, zoals de naaldenkervel, de akkerboterbloem en enkele orchideeënsoorten.

Dus 16 oktober zaaien en daarna komen kijken, wat dankzij openbaar toegankelijke paden  het hele jaar door mogelijk is.

Programma

Iedereen, groot en klein, mag meedoen met het Toekomst Zaaien. We beginnen zondag 16 oktober om 14 uur op het natuurleslokaal van Doornik Natuurakkers. Louis zal iets vertellen over de granen en over de natuur en de vogels op zijn bedrijf. Dan gaat iedereen langs de akker staan, vervolgens komt de lange rij zaaiers in beweging en vliegt het graan door de lucht. Volgende zomer wordt het graan geoogst en kun je er brood van bakken.

Voor aanmelding en een routebeschrijving: ga naar www.doorniknatuurakkers.nl en kijk onder nieuws. Vragen? Bel dan 06-50667900

Misschien vind je deze berichten ook interessant