De Linge als frontlijn krijgt bredere herkenning

Wie onbekend is in het gebied zal de Linge passeren zonder te weten dat het de Linge is: nergens staat zijn naam op een bordje vermeld. Daar komt op initiatief van het Exoduscomité, in samenwerking met Park Lingezegen en de gemeentes Overbetuwe en Lingewaard, nu verandering in. Op vrijdagochtend 18 september – in de periode van de herdenking van Market Garden – onthulden wethouders Theo Janssen en Wijnte Hol het eerste Lingebord bij de Bevrijdingsbrug aan het Frontlijnpad.

Het Exoduscomité associeert de Linge in eerste instantie met de frontlijn in de periode ’44-’45. Tijdens WO II-excursies in het gebied rond De Heuvel en de Linge hoorde het comité herhaaldelijk vragen als: “Is dit de Linge?” en “Dus hier is ook het park naar genoemd?” Er ontstond behoefte om de aanduiding van de Linge zichtbaar te maken.

Bovendien stroomt de Linge binnen Park Lingezegen door twee gemeentes, waarvan één – de gemeente Lingewaard – zelfs haar naam aan dit water verbonden heeft. De Linge vormt een onderdeel van de identiteit, en veel bedrijven en organisaties – Park Lingezegen! – hebben hun naam aan de Linge gekoppeld. Voor bewoners en bezoekers wordt dit deel van de identiteit versterkt door plaatsing van Lingeborden, aldus het Exoduscomité.

Daarom worden nu bij de brugovergangen naambordjes geplaatst. U zult het water niet meer kunnen passeren, zonder de naam van de Linge te zien.

Foto: Wim Woudt

Misschien vind je deze berichten ook interessant