Nieuws

29-04-2021 Basisschoolleerlingen gooien biodiversiteitsbommen op het Plaksche Veld!

Basisschoolleerlingen van de Vlinderboom, Donatushof en de Regenboog hebben, onder leiding van Stichting Lingewaard Natuurlijk, met heuse ‘biodiversiteitsbommetjes’ meegeholpen om het Plaksche Veld nog een stukje mooier te maken. Op 28 april hielpen ze met het inzaaien van een bloemenkraamkamer die moet zorgen voor wilde bloemen op het héle Plaksche Veld.

Zaaien en zaadbommen

‘Jongens, we gaan bommen maken. En als je die dan hier neergooit, BOEM! Dan komen er overal bloemen op!’. Ewald Nijenhuis van Stichting Lingewaard Natuurlijk brengt de stemming er direct goed in bij de leerlingen van de Vlinderboom in Bemmel. Terwijl drie leerlingen zich ontfermen over het maken van zaadbommetjes die later uitgestrooid worden, gaat de rest van de groep aan de slag met het inzaaien van een heuse ‘bloemenkraamkamer’.

 

Na het uitstrooien van een mengsel van bloemenzaad en zand harken de leerlingen het mengsel door de losgewoelde grond. Vervolgens doen ze een kleine ‘regendans’ waarbij ze de grond langzaam aanstampen en de zaadjes de grond in duwen. Zo komen ze beter op. Nu is het wachten op een buitje en dan kunnen de bloemen gaan bloeien!

 

Regendans

De drie deelnemende scholen zaaien ieder hun eigen deel van de bloemenkraamkamer in. De bloemen die hier opkomen zullen hun zaden vervolgens met de wind over het hele Plaksche Veld verspreiden. Het ingezaaide mengsel bestaat uit allemaal soorten die van nature in dit gebied voorkomen. En dat is weer goed voor de insecten en dieren die het Plaksche Veld ook als thuis hebben.

 

Op excursie op het Plaksche Veld

Na het ‘indansen’ van de zaadjes volgt nog een kleine excursie over het Plaksche Veld onder leiding van Ewald en Lingewaard Natuurlijk collega Rietje van Dalen. Ze vertellen de kinderen over hoogstamfruit, het klimaatbos en ook de waterspeelplaats valt goed in de smaak.

Onderweg is er nog tijd om de gemaakte zaadbommetjes met een ferme boog het Plaksche Veld op te slingeren. Zo worden nog extra bloemenzaadjes verspreid over het Plaksche Veld!

 

Bloemfeestdag

De bloemfeestdag is eigenlijk een alternatief voor de boomfeestdag die gepland stond op 17 maart. Toen kon dit niet doorgaan vanwege de Coronamaatregelen. Omdat Lingewaard Natuurlijk wel de moestuinlessen verzorgt voor verschillende basisscholen, is besloten dit als alternatief te doen. Drie basisscholen uit Bemmel stuurden een klas om mee te helpen inzaaien. Iedere klas kreeg in een uur een kleine excursie en ging aan de slag met inzaaien.

Zo kunnen de leerlingen wat leren over de natuur én zelf meehelpen extra natuur aan te leggen door een heuse kraamkamer voor bloemen in te zaaien op het Plaksche Veld. Vandaar de naam ‘Bloemfeestdag’. Om toch nog een klein beetje de boomfeestdag in ere te houden is een wilgenstaak ingeplant die mag uitgroeien tot een grote knotwilg op het Plaksche Veld.

 

 

Agenda

nieuwsbrief

nieuwsbrief

facebook

facebook-vind-ons-leuk

Reacties zijn gesloten.

×