nieuws

2-08-2018 18 augustus: dag van de akkerrand

Op zaterdag 18 augustus vieren wij de dag van de akkerrand. Fiets mee langs bloeiende akkerranden en bezoek onderweg verschillende boerderijen.

Bijzonder project

Tal van agrariërs in Overbetuwe en Lingewaard brengen waardevolle en kleurrijke akkerranden terug in het landschap. In een bijzonder project werken zij samen met Park Lingezegen, Agrarische natuurvereniging Lingestreek en de gemeentes Overbetuwe en Lingewaard. Dit jaar zaaien ruim 20 grondeigenaren een stuk grond in met wilde bloemen. Zo ontstaat er bij elkaar zo’n 5 hectare aan bloeiende randen!

Fietsroute

Er is een speciale fietsroute uitgezet langs de bloemrijke randen. De route loopt via fietsknooppunten dwars door het Betuwse boerenland. U kunt deze route vinden op de website van Gelderse Routes. Op zaterdag 18 augustus is langs deze route veel extra’s te beleven. Verschillende boerderijen openen hun deuren voor publiek. U kunt er terecht voor informatie, een sanitaire stop, of een drankje. Het gaat om de volgende locaties:
Het Pakhuis, Boelenhamsestraat 7 in Hemmen
Landerij De Park, De Park 12 in Elst
Imker Theo Joosten, Angerensestraat 1 in Gendt.

Waardevol voor de natuur

De bloemrijke gras- en akkerranden zien er prachtig uit. Daarnaast zijn ze belangrijk voor verschillende diersoorten. Bijen en hommels komen op de bloeiende randen af. In ruil daarvoor bestuiven zij ook de fruitbomen. De verschillende insecten zijn een belangrijke voedselbron voor vogels als veldleeuwerik, graspieper kievit en patrijs. Ook zoogdieren als hazen, reeën en muizen maken gebruik van de akkerranden. De muizen worden weer gevangen door roofdieren als wezel, kerkuil en grauwe kiekendief. Bloemrijke gras- en akkerranden zijn dus waardevol voor mens en natuur.

nieuwsbrief

nieuwsbrief

facebook

facebook-vind-ons-leuk

Reacties zijn gesloten.

×