Pioniers van de kale grond

Voor Park Lingezegen is dit het jaar van de pioniers. Ze dringen uitbundig op waar de grond open ligt.
Ze hossen bij bossen langs de nieuwe fietspaden en over vergraven terreinen heen.

Ze verschillen onderling sterk in kleur, vorm, grootte. Het is een zeer gemêleerd en bont gezelschap dat  door de maanden heen wisselt van samenstelling. Klaprozen, akkerdistel, zwarte mosterd, echte kamille, akkerwinde, pastinaak, peen, duizendblad, fluitenkruid, knoopkruid,  witte en gele honingklaver, witte krodde, ossentong, herik, koolzaad, barbarakruid, kompassla,  gele ganzenbloem, melganzevoet, perzikkruid en nog heel veel meer soorten, iedereen kent er wel een aantal van.
Ze  groeien langs de nieuwe paden in De Woerdt, waar ook stukken zijn ingezaaid als bloemrijke akkerrand, en ook in het nieuwe Speelbos in De Park, langs nieuwe watergangen die her en der gegraven zijn en op veel meer plekken.
De pioniers groeien snel en fel wanneer de bodem ergens open ligt en ze dus geen last hebben van al bestaande begroeiing. Massaal  leggen ze beslag op het terrein.
Deze soorten hebben, hoe verschillend ze er ook uitzien,  een serie kenmerken gemeenschappelijk:  ze hebben vaak  diepe wortels en grote bladen, zijn meestal eenjarig, vormen grote aantallen zaden die heel klein en licht zijn en dus makkelijk door de wind verspreid worden. De zaden blijven lang kiemkrachtig. Hun feestje verloopt wanneer andere soorten zoals hoge grassen oprukken en samen met ook opkomende  struiken en bomen het licht wegnemen en de bodem bedekken. De planten verdwijnen, maar hun zaden wachten in het donker een nieuwe kans af …
Dat ze het in tuinen ook zo goed doen, en dan uit frustratie ‘onkruid’ worden genoemd, komt doordat tuiniers ieder jaar weer een plekje voor hen aanleggen: een vers omgespit landje is ideaal voor pioniers.

Daar waar de bonte bloemenmenigte met hun drukke vertoon de open ruimte vult, is het ook feest voor insecten, voor kevertjes, voor muizen, voor spinnen, voor slakken, voor vogeltjes en voor nog veel meer diertjes die er bescherming vinden, voedsel, een plek om hun eitjes af te zetten of hun jongen groot te brengen.
Bij  bloemrijke akkerranden zijn de pionierplanten bewust gezaaid opdat de insecten en vogels vanuit de rand ook de plaagdiertjes in het gewas te lijf zullen gaan.

Het is dus een prachtig jaar in Park Lingezegen. En deze schoonheid zal nog voortduren, want het uitvoerende werk is voorlopig niet af. Hopelijk worden ze niet te snel neergemaaid.

 

Margeet Jellema

Misschien vind je deze berichten ook interessant