Hollands kant

Het fluitenkruid dat nu uitbundig bloeit langs slootkanten en in bermen wordt ook wel ‘Hollands kant’ genoemd. De fijne bloemetjes in de vele schermen steken in sierlijk witte randpatronen af tegen het frisse groen van het gras en de ontluikende bomen.  Het is de voorjaarsversiering die de fietspaden en wegen opfleurt en ook nog eens de gedekte tafel vormt waaraan tal van insecten zich tegoed komen doen.

 

Al die kleine bloemetjes, met z’n  honderden samengevoegd in een bloemscherm,  hebben diep in al die honderden kelkjes de lekkere zoete nectar zitten. De zweefvliegen, torretjes, diverse soorten bijen en vlinders  hoeven maar te landen en hun tong uit te steken en al dat lekkers is voor hen.  Speciaal de soorten met een korte tong landen hier, ze kunnen simpelweg niet diep in de kelk van bijvoorbeeld  vingerhoedskruid komen. Nectar is de energiedrank waarop ze vliegen, het stuifmeel het eiwitrijke voedsel voor de insecten zelf en soms hun jongen.

 

Als straks het fluitenkruid is uitgebloeid  vliegen ze door naar de volgende witte schermen die tegen die tijd opengaan. Peen en zevenblad in het gras nodigen hen ook uit. Om maar niet te spreken van de berenklauw met zijn grote schermen. Aan de waterkant bloeien valeriaan, torkruid, watereppe. Er zijn nog heel wat meer soorten witte schermen te vinden in de beemden. Tot in de herfst staat er  wel ergens een gedekte tafel klaar. De pastinaak vormt een uitzondering in dit gezelschap: die bloeit met gele schermen, maar bedient de insecten even goed.

 

Kijk op een zonnige dag, als de insecten actief zijn, eens goed naar een bloemscherm en het drukke verkeer hierop.

 

Margreet Jellema

Bureau De Knotwilg

 

faunavoorzieningen

Misschien vind je deze berichten ook interessant