verhalen

22-04-2016 Vierdaagsebos op pad naar de toekomst

Vierdaagseblog

In juli lopen de wandelaars van de 100e Vierdaagse langs het Vierdaagsebos in Park Lingezegen, dat ligt tussen de A325 en het RijnWaalpad bij Elst. Het pas onthulde, enorme metalen bord is nu nog nodig om hen dit duidelijk te maken. De wandelaars van de 200e Vierdaagse vieren hopelijk het volgende eeuwfeest in de schaduw van de dan majestueuze noten- en eikenbomen. Een boom plant je voor de toekomst, een heel bos dus ook.

Het bos-in-de-groei is een gevalletje van 1+1=3.  Stichting DE 4DAAGSE zocht mogelijkheden om ter gelegenheid van het jubileum de wandelroute te vergroenen en de organisatie van Park Lingezegen wilde een bos aanleggen als stapsteen in de ecologische verbindingen door het gebied. Ze vonden elkaar en de recreant is de gelukkige derde. In 2014 zetten schoolkinderen de boompjes de grond in, tijdens de Boomfeestdag.

Competitie naar licht

Op het hoogste punt vormen twaalf walnotenbomen een cirkel. Daarachter staan eiken die de ruimte krijgen om groots uit te groeien. Vervolgens staan dicht opeen talloze nog iele elzen, wilgen, vogelkers, sleedoorn en nog veel meer soorten die thuishoren in de vochtige klei van dit gebied.
In de komende jaren zullen er afvallers zijn in de wilde competitie van ‘omhooggroeien’, waarin alle bomen strijden om het zonlicht. De opengevallen plekken geven een kans aan spontaan opschietende bomen of struiken. Hierdoor worden de rechte lijnen van de aanplant verzacht. Struiken in de ondergroei verfraaien ook het toekomstige bos, net als de vele bloemen die bloeien, zolang het dichter wordende bos hen tenminste voldoende zonlicht gunt.

Vierdaagsebos onthuldVier routes geopend

Er waren twee burgemeesters en tientallen kinderen voor nodig om het bos, en de wandelroutes, officieel te openen op 17 april. Burgemeester Van Asseldonk van Overbetuwe startte meteen een speelse competitie met burgemeester Schuurmans van Lingewaard om met zijn team kinderen het snelst de meterslange linten van het bord af te trekken. In stijl met wat zich achter het bord gaat afspelen.

Oefentocht

Na de opening zwermden de vele aanwezige wandelaars alle kanten op. Al naar gelang hun ambities kozen ze voor kortere of langere routes die hen tot in de uithoeken van Park Lingezegen voerden. De afstanden bestrijken in totaal 40 km, de ideale oefentocht voor Vierdaagselopers dus. Ook de kinderen, die dit jaar voor het eerst mee mogen doen aan de wandeltocht, gingen op pad om te oefenen voor hun eerste Vierdaagse. Al vertelde een jongen dat hij ‘in de buik’ al meegedaan had. Een beetje erfelijke belast met het Vierdaagsevirus?

Het gaat een blijvertje worden, deze jaarlijkse tocht vanuit het Vierdaagsebos. Weer een traditie van Park Lingezegen er bij. De nog nieuwe Elster wandelsportvereniging De Elstar droeg zorg voor de organisatie van dit jaar en neemt waarschijnlijk ook die van de komende tochten op zich. De enthousiaste inzet van vele vrijwilligers maakt, zoals vaak, een boel mogelijk.

 

Margreet Jellema,
Bureau de Knotwilg

Trefwoord(-en):

Agenda

nieuwsbrief

nieuwsbrief

Download de app

facebook

facebook-vind-ons-leuk

Reacties zijn gesloten.

×