Nieuws

6-11-2018 Een thuis voor de oeverzwaluw in Lingezegen

Op vrijdag 2 november is de nieuwe oeverzwaluwwand in Park Lingezegen feestelijk geopend. Vanaf voorjaar 2019 moet deze wand nestgelegenheid bieden aan een groep van ongeveer 120 oeverzwaluwpaartjes.

De oeverzwaluwwand is een gezamenlijk initiatief van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap en de Vogelwerkgroep Arnhem. In maart 2018 hadden deze twee partijen het eerste contact. Vervolgens ging het balletje rollen. In Park Lingezegen was er snel een locatie gevonden en medio oktober stond de oeverzwaluwwand er al. De aanleg van de oeverzwaluwwand maakt onderdeel uit van het INTERREG-project ‘Groen Blauwe Rijn Alliantie’.

Na korte praatjes van Koos Dansen van de Vogelwerkgroep Arnhem, Jaap Dirkmaat van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap, en Thijmen van Heerde van Staatsbosbeheer volgde de officiële openingshandeling: de overhandiging van het onderhoudsgereedschap aan Herman Boesveld, voorzitter van de Vogelwerkgroep Arnhem. Want ja, een oeverzwaluwwand heeft ook jaarlijks onderhoud nodig, anders blijven de oeverzwaluwen weg.

De overhandiging van de gereedschappen voor het onderhoud (Foto: Vereniging Nederlands Cultuurlandschap)

Eerste bewoners in de lente

De oeverzwaluwen zitten nu nog in Afrika voor hun overwintering. In de lente verwachten we de eerste bewoners van de wand. Tijdens de opening was er overigens al een vogel die ook interesse toonde in de oeverzwaluwwand. Voor het oog van de aanwezigen koos een torenvalk de wand uit om even te lunchen. De vogels weten de wand dus te vinden!

Torenvalk op de oeverzwaluwwand (Foto: Youri Jongkoen)

Meer weten over oeverzwaluwen?

Wilt u meer weten over oeverzwaluwen en de oeverzwaluwwand? Houd dan onze site in de gaten. Deze week verschijnt er een blog van Margreet Jellema over oeverzwaluwen en de oeverzwaluwwand!

Informatiepaneel bij de oeverzwaluwwand (Foto: Vereniging Nederlands Cultuurlandschap)

De oeverzwaluwwand is te vinden langs het Patrouille pad-Zuid in Bemmel, tegenover Dartplant (het voormalige Presikhaafbedrijf).

nieuwsbrief

nieuwsbrief

facebook

facebook-vind-ons-leuk

Reacties zijn gesloten.

×