In ‘Het Park van…’ vertellen bezoekers, ondernemers en mensen die ‘iets doen met Park Lingezegen’ over hun park.Deze keer: Floor van den Born. Zij werkte eerst als wetenschapper, maar besloot een andere weg in te slaan. Nu is ze tuinder, ondernemer en mede-oprichter van zelfoogsttuin Hof Bredelaar.
Wie is…..?
“Ik groeide op in de stad én op het platteland. Ik had altijd dieren en een grote moestuin om me heen. Dat heeft mijn kijk op de wereld beïnvloed. Toch koos ik eerst voor een andere carrière. Jarenlang werkte ik als onderzoeker en docent aan de universiteit. Maar uiteindelijk besloot ik het anders te doen. Ik ging biodynamische landbouw studeren en werkte als tuinder bij verschillende bedrijven.”
“In 2021 ontmoette ik Angelique. We deden samen vrijwilligerswerk in een tuin. Zij droomde van een eigen zelfoogsttuin en was in gesprek over het pachten van grond in Park Lingezegen. Toen er een plek vrijkwam, vroeg ze of ik mee wilde doen. Ik hoefde niet lang na te denken! In 2022 begonnen we samen met Hof Bredelaar.”
Floor X Park Lingezegen
“Ik woon in Arnhem en fiets naar mijn werk in Elst. Vaak kies ik een route door het Waterrijk. Het is een kleine omweg, maar ik geniet van de natuur. Op de heenweg bereid ik me voor op de dag, en op de terugweg kan ik ontspannen. Het is fijn dat er een groene verbinding is tussen Arnhem en Nijmegen.
Daarnaast werk ik in Park Lingezegen, op Hof Bredelaar. Ik werk graag met mijn handen in de aarde. Omdat we geen machines gebruiken, ben ik veel fysiek bezig. Dat geeft me een sterk gevoel van verbondenheid met de natuur. Vroeger luisterde ik altijd naar muziek tijdens het werk, maar nu hoor ik liever de wind en de vogels. Ik wil er niet zweverig over doen, maar het voelt alsof ik onderdeel ben van iets groters.”
Wat Park Lingezegen voor mij zo bijzonder maakt…
“Ik vind het mooi dat Hof Bredelaar deel uit maakt van Park Lingezegen. Dat voelt anders dan werken in een dorp. Misschien zou ik daar meer verdienen, maar de landelijke omgeving maakt deze plek juist zo bijzonder.
We vinden het ook belangrijk om de tuin mooi te maken. Het moet een fijne plek zijn voor iedereen. Aan het eind van het seizoen stuur ik een enquête naar onze oogstleden. Omdat ze zelf kunnen oogsten wanneer ze willen, zie ik niet iedereen. Uit de reacties blijkt dat mensen vooral genieten van drie dingen: gezond eten, de mogelijkheid om met de fiets te komen en de rust en natuur hier.”
Het mooiste stukje van Park Lingezegen…
“Dat is natuurlijk Hof Bredelaar! Het is een bijzondere plek, want hier zijn archeologische vondsten gedaan. Daarom is de grond opgehoogd en kunnen we geen zware machines gebruiken. We hoorden dat de bodemkwaliteit daardoor niet ideaal was, dus we begonnen voorzichtig. Dankzij mond-tot-mondreclame en de steun van Park Lingezegen hadden we in ons eerste jaar al zestig oogstleden. Dat was een goed begin.
Het is bijzonder om te zien wat je met je eigen handen kunt bereiken. We werken hier nu drie jaar en ik zie de bodem verbeteren. Er is meer leven in de grond, de bodem is losser en er komen goede schimmels bij. Dat zie je terug in de gewassen, die steeds beter groeien. Maar ook steeds meer mensen weten ons te vinden. De tuin is een fijne plek voor oogstleden, vrijwilligers en bezoekers.”
Mijn toekomstwens voor Park Lingezegen…
“Ik zie steeds meer groene initiatieven in de regio, zoals de Herenboeren verderop. Dat vind ik mooi, want we kunnen elkaar versterken. Ik hoop dat Park Lingezegen in de toekomst nog meer inzet op biodiversiteit en duurzame projecten.
Ook voor Hof Bredelaar heb ik plannen. Ik wil dat er meer te beleven is. Oogstleden voelen zich hier thuis, maar ik wil ook andere bezoekers iets bieden. Dit is tenslotte een openbaar park. Daarnaast wil ik de tuin laten groeien zodat we meer oogstleden kunnen verwelkomen.
Als ik hier aan het werk ben, denk ik vaak aan de toekomst. Wanneer ik een nieuwe boom plant, ziet die er eerst klein en kwetsbaar uit. Maar later kunnen onze kinderen er de vruchten van plukken. Naast mijn werk ben ik ook moeder. Mijn jonge zoon is hier vaak te vinden. Ik wil een positieve bijdrage leveren aan de wereld, hoe klein ook. Lokale, kleinschalige en natuurinclusieve landbouw is niet alleen mogelijk, maar ook een echt alternatief voor de gangbare landbouw. Daar wil ik graag een voorbeeld in zijn.”
Kennismaken met Hof Bredelaar?
Lijkt het je leuk om kennis te maken met Hof Bredelaar en de mogelijkheden om daar zelf oogstaandelhouder te worden? Dat kan! Dit voorjaar organiseert Hof Bredelaar namelijk verschillende rondleidingen op de tuin én een gezellige open dag op 19 april.