Nieuws

25-04-2022 Nieuwe ‘patrijzen-all-inclusive’ in Park Lingezegen

Lang het Romeinse Lint in Park Lingezegen is, in samenwerking met de Weide- en akkervogelwerkgroep Overbetuwe en ANV Lingestreek, een patrijsstrook aangelegd. In deze strook gaan speciaal geselecteerde inheemse bloemen en kruiden bloeien die voedsel en onderdak bieden aan patrijzen en vele andere soorten vogels, insecten en kleine dieren. Zo wordt de bedreigde en steeds zeldzamer wordende patrijs geholpen zich verder thuis te voelen in Park Lingezegen.

De patrijsstrook langs het Romeinse Lint.

Patrijzen zijn typische akkervogels die het boerenland als thuis hebben. Helaas is het aantal patrijzen in Nederland hard achteruit gegaan. Om het tij te keren wordt er veel gedaan om de patrijs te beschermen.

Patrijs graag geziene gast in Park Lingezegen

In Park Lingezegen lijken de patrijzen het naar hun zin te hebben. Op meerdere plekken in het park worden (regelmatig) patrijzen gezien. In Park Lingezegen profiteren de patrijzen van nieuw aangelegde delen in het noorden en zuiden van het park én bloemrijke akkerranden die boeren in Park Lingezegen om hun akkers hebben aangelegd. Om het de patrijzen (en vele andere vogels, insecten en dieren) nog meer naar de zin te maken is daar nu patrijsstrook aan toegevoegd.

Een patrijs aan de wandel in Park Lingezegen – Foto: Youri Jongkoen

Patrijzenstrook als All-inclusive voor de patrijs

De patrijsstrook die is aangelegd in Park Lingezegen is een zogenaamde ‘triorand’. Hier zitten drie delen in waar patrijzen gek op zijn: een strook met eenjarige bloemen en planten voor plantaardig voedsel en insecten, een strook met tweejarige bloemen en planten als schuilplaats en nestgelegenheid. Als laatste onderdeel bevat de triorand een braakliggend stuk wat snel opwarmt en daardoor perfect leefgebied is voor insecten die op hun beurt weer een smakelijke hap zijn voor (jonge) patrijzen.

Het ingezaaide mengsel bestaat uit inheemse bloemen en kruiden en is speciaal geselecteerd om op het juiste moment de juiste insecten aan te trekken. Die insecten zijn op hun beurt weer voedsel voor de jonge patrijsjes. Daarmee is deze patrijsstrook een soort all-inclusive voor de patrijs.

Bloeiende bloemen voor bezoekers

Ook voor de bezoekers van Park Lingezegen is een patrijsstrook een mooi gezicht. De strook staat straks vol met bloemen die zorgen voor een kleurrijke toevoeging aan het park. De strook is aangelegd binnen een van de omheinde weilanden. Zo hebben de patrijzen wel de rust die ze nodig hebben maar kunnen bezoekers ook genieten van alle bloemen en kruiden in de patrijsstrook.

Samenwerkingsverband ‘Patrijzen Paradijs Park Lingezegen’

De aanleg van de patrijzenstrook is voortgekomen uit het samenwerkingsverband ‘Patrijzenparadijs Park Lingezegen’, wat bestaat uit Stichting Doornik Natuurakkers, Weide- en Akkervogelwerkgroep Overbetuwe, Stichting Lingewaard Natuurlijk, ANV Lingestreek en de Akkervogeltelgroep Lingewaard.

Onderling wordt kennis gedeeld over patrijzen (en andere akkervogels) en waar mogelijk wordt gewerkt aan extra beschermingsmaatregelen voor de patrijs. Het samenwerkingsverband wordt gefaciliteerd door Park Lingezegen.

Patrijzenpaartje – Foto: Youri Jongkoen

Reacties zijn gesloten.

×