logo

Workshop boomgaard zomersnoei op Het Appelland

evenementafbeelding

Datum/Tijd
2 juli 2022
Hele dag

Organisatie
--- 


Het Appelland is een bijzondere boomgaard in Park Lingezegen bij Elst. Op zaterdagochtend 2 juli wordt hier een workshop ‘zomersnoei’ georganiseerd. Voor iedereen die wil leren hoe appel- en perenbomen te snoeien. Want dat kan in de winter, maar ook heel goed rond na de langste dag. De ochtend start met koffie/thee en natuurlijk appeltaart.

Snoeien in de zomer

Initiatiefnemer van Het Appelland en Parkpomoloog Michael Witjes geeft liefst iedereen de liefde voor het landschap en in het bijzonder voor hoogstamfruit. Vanuit zijn kennis en jarenlange ervaring weet hij als geen ander dat je ook in de zomer onderhoud aan je fruitbomen kunt plegen.

“Wist je dat de sapstromen na de langste dag naar beneden gaan. De boom is dus niet meer gericht op groei. Door het snoeien in de zomer kun je dus zorgen dat je de groei remt, zorgen voor meer diktehout en meer bloesem in het volgende jaar. Ook voor het grotere onderhoud, dus met zwaar achterstallig onderhoud kan de zomersnoei ideaal zijn”. Tijdens de workshop leer je kijken naar de boom en de basisbeginselen van het snoeien.

Natuur is uitgangspunt

Op Het Appelland in Park Lingezegen is de ecologie steeds het uitgangspunt. Zo wordt er weinig gemaaid, wordt de bodem met rust gelaten en wordt geen gifspuit gebruikt. In de boomgaard staan niet alleen appelbomen maar ook hazelaars, zwarte bessen, lindes, peren en andere noten en struiken om zo meer biodiversiteit te krijgen.

Eigenlijk zijn er drie boomgaarden aangelegd, naar het gedachtegoed van drie zogenaamde pomologen ofwel appeldeskundigen. Zo is er een boomgaard met soorten van voor 1750, een boomgaard met soorten van rond 1900 en een met soorten van rond 1950. De boomgaard is overdag vrij toegankelijk.

Meer informatie en aanmelden

De workshop kost 25 euro inclusief koffie/thee en appeltaart en wordt mede mogelijk gemaakt door Park Lingezegen. Meer informatie en aanmelden kan via www.hetappelland.nl/.

 

Kaart niet beschikbaar


Terug naar de evenementenlijst

twitter header

Agenda

<< jul 2022 >>
mdwdvzz
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

nieuwsbrief

nieuwsbrief

facebook

facebook-vind-ons-leuk

×