Nieuws

18-05-2022 Zonnige opening collectieboomgaard ‘Bongerd De Perck’

Woensdagmorgen 18 mei is de collectieboomgaard aan De Park feestelijk geopend door voormalig bestuursvoorzitter Harriet Tiemens en eigenaar van de bomen Ger van Santvoort. Zij onthulden de nieuwe naam van de collectieboomgaard die vanaf nu de naam ‘Bongerd De Perck’ draagt.

De collectie bomen aan De Park heeft inmiddels al een half jaar de wortels in de klei van Park Lingezegen staan. In december 2021 zijn ze vanuit Someren naar Park Lingezegen gebracht en hier ingeplant. Nu de bomen in het blad staan was het tijd voor de opening van deze bijzondere boomgaard!

 

Nieuwe naam voor de boomgaard

Harriet Tiemens en Ger van Santvoort onthulden samen de nieuwe naam van de boomgaard: Bongerd De Perck! De naam ‘Bongerd De Perck‘ is een verwijzing naar de historie van dit deel van Park Lingezegen. Een bongerd is een oude naam voor een fruitboomgaard. De Perck verwijst naar het oude kasteel ‘De Perck’ waar het gebied ‘De Park’ zijn naam aan te danken heeft.

 

Boomgaard als genenbank

De boomgaard bevat ruim 300 bijzondere appelrassen. Ger zijn motivatie om deze bijzondere bomen te gaan verzamelen was omdat er in jaren van veredeling steeds meer terug gegrepen werd op een klein aantal soorten. Juist om de diversiteit aan appelrassen te bewaren startte hij met zijn collectie. Hij noemde in een korte toespraak deze boomgaard dan ook een ‘genenbank voor appelbomen die nu op een goede plek terecht gekomen is’. Met Bongerd De Perck is er een bijzonder stuk levend erfgoed toegevoegd aan Park Lingezegen!

Reacties zijn gesloten.

×