Wroeten in de moestuinen van Lingezegen

Met je handen in de grond werken, de hele groeicyclus meemaken van zaadje tot plant tot geoogst voedsel. De fascinatie voor de moestuin heeft ook in Park Lingezegen wortel geschoten, op een eigentijdse, natuurlijke manier.

Aan de voet van de Waaldijk, tegen Doornik Natuurakkers aan, ligt sinds vorig jaar moestuin De Lentse Aarde. Meer dan 60 mensen telen hier hun groente, fruit en bloemen. Bij Landerij De Park ligt een groentetuin die, net als in Doornik, biologisch telen als uitgangspunt heeft. Beide zijn kleinschalige, particuliere activiteiten die laten zien hoe het kan, je voedsel natuurlijk telen.

De Lentse Aarde

 

Het vraagt even anders denken, is de ervaring van Patricia Stevens en Marlie Kaufholz, bestuursleden van De Lentse Aarde. ‘Maar dan merk je hoe lekker los de aarde wordt, als er een winter lang een pakket bladeren op gelegen heeft, en hoeveel wormen er plots in leven.’ Voortaan gaan alle bladeren van de linde uit de tuin van Marlie naar haar moestuin.

Alle tuinders die vorig jaar overstapten vanuit het tijdelijke tuinencomplex werken sindsdien biologisch. ‘Ook zijn alleen natuurlijke materialen toegestaan. Dus geen plastic tuinstoelen en van die felblauwe compostvaten’ zegt Patricia. Een wandeling over het vrij toegankelijke terrein laat zien hoe creatief tuiniers zijn met houten palen, takken, stro. Sommigen spitten hun bedden degelijk om, anderen woelen de grond alleen een beetje los om het onkruid uit te trekken.

Rond en binnen het complex zijn de hagen geplant die karakteristiek zijn voor Doornik Natuurakkers. Ze vormen een afscheiding met onvolprezen voordelen voor natuur.

Landerij

 

Op de tuin van de Landerij werkt een ploeg vrijwilligers volgens dezelfde ideeën: geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Bewerken de grond gebeurt door woelen om het onkruid te verwijderen of om te zaaien. In principe is de grond ’s winters bedekt.

‘Het gaat erom dat bezoekers de tuin een prettige plek vinden om binnen te lopen en te beleven hoe door de seizoenen heen het voedsel groeit. Kinderen kunnen er ruiken, proeven, zien, ook scholieren op excursie.’ zo omschrijft teamtrekker Fred Bon het geheim van de tuin. De opbrengst is niet het hoofddoel en wordt verkocht aan bezoekers of gebruikt door restaurant De Droom.

De aantrekkingskracht van biologisch tuinieren blijkt groot. Voor een perceel op De Lentse Aarde is al  een lange wachtlijst. De digitale moestuincursus dit voorjaar van de Landerij-tuin is meer dan volgeboekt. Biologisch tuinieren raakt ook in Park Lingezegen geworteld!

Margreet Jellema

Misschien vind je deze berichten ook interessant