Wormen – Dier van de maand

Laat de wormen maar doorwurmen

De reputatie van wormen is niet zo geweldig. Onooglijke diertjes, beetje vies of eng. Maar we mogen blij zijn dat ze doorgaan met waar ze goed in zijn: zich door de grond wurmen.

Het gebeurt iedere herfst weer: enorme massa’s bladeren vallen uit bomen en struiken op de grond. En ieder jaar weer verdwijnt die bladmassa vanzelf in de loop van enige tijd. Het ene soort blad sneller dan het andere. Er zijn lezers die nu denken: niks vanzelf, ik heb er hard aan gewerkt om de bladeren op te ruimen. Maar ze verdwijnen ook zonder inzet van mensen. Daarvoor hebben we namelijk wormen.

Het filmpje laat zien hoe goed ze hierin zijn.

Door alles wat ze uitvreten onder onze voeten zijn wormen onmisbaar voor ons. Wat we het duidelijkst kunnen waarnemen is hoe ze gevallen blad opruimen. Wat we pas zouden opmerken als er geen wormen meer in de grond leven, is dat regenwater op het land blijft staan.

Eten en graven

Wormen eten blad op en poepen de restanten uit. Deze poep zit barstenvol voedingsstoffen die voor planten belangrijk zijn, zoals fosfaat, kalium en magnesium. Die komen zo weer binnen bereik van wortels, waarna ze dienen voor de nieuwe groei en bloei van de boom of plant. In de natuur gaat niets verloren, alles wordt opnieuw gebruikt. Altijd maar door.
Dat wormenmest zelfs te koop is om huis-, tuin- en keukenplanten te voeden, geeft aan hoe goed die poep is. Deze vergaren uit een wormenhotel blijkt ook effectief. Dat hotel is eigenlijk een restaurant, want het gaat er om de bewoners goed te voeden met groenafval.

In goede grond leven enorme aantallen wormen. Berekend is dat onder een oppervlak van 1m2 meter in Nederland gemiddeld 206 wormen te vinden zijn. Wie dat wil natellen moet wel even goed spitten, want sommige soorten graven gangen tot 3 meter diep.

Foto PFLY – Creative Commons

De massa wormen die gangen graaft, ploegt de grond om als een tractor. Ze zorgt dat de grond niet alleen vruchtbaar wordt, dankzij de poep, maar ook dat water en lucht erin door kunnen dringen. Dit is onmisbaar voor plantengroei. En voor afwatering bij regen en voor opslag van water voor droogte.

Dus voor de groei van een groen en rijk Park Lingezegen.

Disclaimer: Na al deze aandacht voor wormen moet even gezegd dat daar waar regenwormen actief zijn ook tal van andere bodemdieren leven, plus bacteriën en schimmels die evengoed onmisbaar zijn voor goede grond.

Margreet Jellema

 

Foto omslag: Josh More – Creative Commons

Misschien vind je deze berichten ook interessant