Uitnodiging onthulling oorlogsmonument De Vleugel

Op 14 maart 2014 wordt het oorlogsmonument De Vleugel onthuld in Park Lingezegen nabij de Irish Guardsbrug te Elst. Het monument verbeeldt een stalen vliegtuigvleugel die boven de omgewoelde aarde uitsteekt. Het is een metafoor voor diegenen die ‘vleugellam’ zijn geslagen door de oorlog. De Vleugel is een initiatief van een groep burgers verbonden aan het Exoduscomité.

 

Het monument De Vleugel is een ode aan alle veteranen en oorlogsvluchtelingen. Een zeven meter hoge stalen vleugel steekt schuin boven de omgewoelde aarde uit. Een metafoor voor diegenen die zich nog niet hebben bevrijd van oorlog.

 

Op 14 maart zal naast De Vleugel ook het bijbehorende informatiepaneel worden onthuld. Op dit paneel wordt in drie talen uitgelegd wat er in ’44-’45 is gebeurd, ondersteund door uniek fotomateriaal. Voor de bijeenkomst zijn verschillende sprekers uitgenodigd, waaronder gedeputeerde Annemieke Traag, Ulrich Franken, voorzitter van de Euregio Rijn-Waal en Ton Heerts, directeur van het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (Vfonds). Ook leerlingen van het OBC uit Elst en de evacuatie-uitbeeldingsgroep van het Exoduscomité zijn aanwezig. Afsluitend wordt een moment van stilte gehouden, waarna de Last Post wordt gespeeld.

Praktische informatie

De plechtigheid wordt georganiseerd door het Exoduscomité, mede namens de besturen van de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe en Park Lingezegen. Iedereen is van harte welkom op vrijdagmiddag 14 maart van 15.00 tot 16.00 uur op de hoek van de Broekakkers/Kampsestraat nabij de Irish Guardsbrug te Elst, oostelijk van de A325.

 

Vanwege beperkte parkeergelegenheid wordt het gewaardeerd als u op de fiets komt.

 

In de bijlage vindt u een kaart van de locatie van de Vleugel (pdf) >

 

Achtergrond en aanleiding

Operatie Market Garden

Eind september 1944 strandde operatie Market Garden in de Betuwe. Het front verstarde langs de Linge. Het oorlogsgeweld uitte zich in de vorm van granaatbeschietingen over en weer, patrouilles en man tot man gevechten. Een groot deel van de Betuwe overstroomde nadat de Duitsers de Rijndijk bij Elden op 2 december 1944 hadden opgeblazen. Burgers verlieten huis en haard. Pas begin april 1945 viel het doek voor de oorlog in de Over-Betuwe. Na een eindeloos lange evacuatie kwamen de burgers terug in hun zwaar vernielde en geplunderde huizen. Op veel plaatsen was het onveilig door explosieven. Maar er was weer perspectief.

Onzichtbare sporen

Dat voorjaar kon de wederopbouw in de Betuwe beginnen. Huizen werden opgebouwd, bruggen en wegen hersteld. De fysieke sporen van de oorlog werden stap voor stap uitgewist. Anders is dat voor de onzichtbare sporen. Het mentaal loskomen van het oorlogsgeweld is een langdurig proces en heeft grote impact. Onverwerkte pijn en ellende zijn een handicap; maken vleugellam. Dat geldt voor militair én burger.

 

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant