Verhalen

20-01-2022 Wintergasten – Dier van de maand

Noordelijke schoonheden

Er komt nogal wat moois op ons afvliegen in de winter. Om de ijzige kou in noordelijk en centraal Europa te ontlopen, overwinteren veel vogelsoorten in West-Europa. Niet toevallig komen zo tal van eendensoorten terecht in Waterrijk.  Net als in de gebieden langs de Waal bieden het open water, riet en grasland hen het voedsel en bescherming die ze nodig hebben.

Smienten, wintertalingen en pijlstaarten die nu op de plassen en watergangen in Lingezegen dobberen, zijn er ook ’s zomers in Nederland. Maar in de winter verveelvoudigt hun aantal. Komt dat zien, zou ik zeggen. En dan plak ik de krakeend ook bij het lijstje. Die is ’s zomers al duidelijk aanwezig maar nu nog wat duidelijker.

Zoals bij alle eenden, en eigenlijk bij de meeste vogels, zijn de mannetjes de aandachtstrekkers met hun mooie kleurige uitdossingen. De vrouwtjes schuiven gewoonlijk in variaties van bruin door het water. Je moet van wanten weten om hen te herkennen op soort.

Modeshow

Al deze eendenmannetjes vind ik een sieraad op het water, maar de krakeend in het bijzonder. Je ziet het pas als je goed kijkt. De fijne veertjes, in grijs-wit-zwart tinten vormen verschillende verfijnde patronen. Heel bijzonder om te zien.

De smient, een wat kleiner eendje, is goed te herkennen aan het ronde bruine koppie, het is een beetje kinderlijk aandoend bolrond. In de zomer is deze soort volgens de Vogelbescherming met een veertigtal broedparen aanwezig in Nederland en in de winter zijn ze met z’n 900.000den hier te gast, waar bovenop een 800.000 vogels langskomen op doorreis.

De Smient (Foto: Irman Shah, CreativeCommons)

De wintertaling  heeft een kenmerkende metallic groene oogvlek, afgezet met een witte band op een bruinrode ondergrond. Het lijfje heeft weer een fijn verenpatroontje waarover een witte streep loop die waaraan de vogel op afstand al te herkennen is.

Wintertaling (Foto Gertjan van Noord, CreativeCommons)

Dan hebben we ook nog  de pijlstaart; geen andere eend heeft zo’n lang puntig staartje. En let op de sierlijke witte halslijn.

Pijlstaart (Foto: Corine Bliek – CreativeCommons)

De show, bijna een modeshow, is de hele winter te zien. Naast deze gasten zijn er nog andere soorten te bewonderen. Bergeenden bijvoorbeeld, en slobeenden of de oude trouwe wilde eenden. En vergeet de vele soorten ganzen niet. Met een verrekijker bij de hand valt de blik nog flink te verruimen.

 

Margreet Jellema

 

Reacties zijn gesloten.

×