verhalen

1-10-2015 White lady with the yellow shoes

Waarneming van onze vogelspotter:
Vanochtend heb ik zeer genoten van een vissende kleine zilverreiger, die sierlijk als een ballerina achter de talrijke visjes in de waterberging van Het Waterrijk aan danste.

Anders dan de algemene grote zilverreiger, is de veel kleinere kleine zilverreiger veel meer een kustvogel. In Europa komt hij voor aan de Atlantische en Middellandse Zeekusten; in ons land zien we hem vooral in Zeeland, het Waddengebied en de Oostvaardersplassen.

Maar de laatste jaren trekken kleine aantallen ook langs onze rivieren verder het binnenland in, waar ook hier en daar goed te vissen valt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de vistrap voor trekvis langs de stuw in de Nederrijn bij Driel, in natuurontwikkelingsgebied de Kleine Gelderse Waard in het Rijnstrangengebied bij Zevenaar/Babberich en nu uiteraard ook in Het Waterrijk van Lingezegen. Naarmate de moerasontwikkeling hier voortschrijdt kunnen we deze fraaie, tot voor kort nog min of meer als exotisch beschouwde soort, de komende jaren ongetwijfeld vaker verwachten.
Overigens wordt met exoot een in het wild levende soort bedoeld die zich hier niet op eigen kracht heeft gevestigd, maar door mensen hier naartoe is gebracht. Voor de kleine zilverreiger geldt dit niet. Hij is geheel op eigen wieken geïmmigreerd. Niet als vluchteling, maar vanwege de nieuwe kansen in de ondiep watervisserij, zou je kunnen zeggen.

Behalve aan zijn veel kleinere postuur, ongeveer tweederde van de grote zilverreiger, is de kleine zilverreiger onder meer te herkennen aan zijn gele ‘voeten’. In het Engels wordt de vogel dan ook wel ‘the white lady with the yellow shoes’ genoemd.

Koos Dansen

Trefwoord(-en): ,

Agenda

nieuwsbrief

nieuwsbrief

Download de app

facebook

facebook-vind-ons-leuk

Reacties zijn gesloten.

×