Het Waterrijk, vol waterrijke natuur

Waterrijk, zo jong als het is, is al een natuurgebied waar mensen graag lopen en rondkijken, zo blijkt op de Velddag op 30 september. En als je de mensen van de organiserende natuurorganisaties hoort, zijn er veel kansen voor nog mooiere en rijkere natuur in dit gebied!

Het Waterrijk, zo jong als het is, is al een natuurgebied waar mensen graag lopen en rondkijken, zo blijkt op de velddag op 30 september. En als je de mensen van de organiserende natuurorganisaties hoort, zijn er veel kansen voor nog mooiere en rijkere natuur in dit gebied. Bevers, modderkruipers, reeën en bovendien een rijke flora in het water en op het land, het is er of het komt er, in Het Waterrijk.

Met kraampjes verspreid door het hele Waterrijk bieden specialisten van de diverse natuurorganisaties kans om meer te weten over wat er leeft in dit nieuw aangelegde natuurgebied, net ten zuiden van Rijkerswoerd. Dit kan met een microscoop, met grootschepnet in de sloot, met zoekkaarten of door hun uitleg. Elk van de vijf organisaties die verenigd zijn in Natuurplaza, gevestigd in Nijmegen, is aanwezig.

Bezoekers kijken rond en wandelen door het gebied. Ze vinden de groei van het bos prachtig, evenals het open zicht het zuiden toe. Een echtpaar dat aan de zuidkant van Arnhem woont, stelt tevreden dat ze nog nooit zoveel mogelijkheden gehad hebben om even te stad uit te lopen. En ’s morgens vroeg of tegen de avond zien ze de reeën lopen.

De Ravon, kennisorganisatie voor onder andere amfibieën opent bij de ingang aan de Kampsestraat, de rondtocht door het hele Waterrijk. Hier wordt een kleine modderkruiper uit de sloot geschept die in een aquarium verder zwemt. Hij kan veel groter worden dan de ongeveer 3 cm die hij nu meet, weet Mare die samen met haar ouders en broer langs alle kramen trekt. Voorheen is in dit gebied ook de grote modderkruiper gevonden, zegt een medewerker van de RAVON. Die is pas echt zeldzaam. Hij hoopt dat die op termijn weer op zal duiken, na alle verstoringen van de aanlegperiode. Hij weet dan nog niet dat op het eind van de middag Mare’s broer Merijn een heel klein exemplaar van de grote modderkruiper zal opvissen met zijn schepnet. Zo snel kunnen de ontwikkelingen gaan. Beide soorten modderkruipers houden behalve natuurlijk van modder ook van een sloot vol waterplanten. Gelukkig ligt er zo één naast de kraam.

De ouders van Mare zijn vanuit de Randstad naar Elst getrokken om de rust en ruimte in dit gebied. Dat er een natuurgebied bijna naast hun huis ontstaat, vinden ze geweldig. Ze genieten volop van Het Waterrijk evenals hun kinderen. Alles vinden ze boeiend en ze zijn vaak in het gebied te vinden.

Bij de vogelaars van de Sovon worden vogels geringd. De net gevangen vogeltjes, die argeloos in het grote net bij de waterplas vlogen, gelokt door vogelroepen op een bandje, krijgen van Frank Majoor een blauw ringetje om de poot. Straks trekken ze weg, om te overwinteren in zuidelijker streken en kan hun spoor gevolgd worden. Tjiftjafs, rietzangers, kleine karekieten, even worden ze gewogen, gemeten, geringd en daarna weer losgelaten.

Bij de Floronkraam staan bakjes met meegenomen waterplanten omdat helaas jammer genoeg in de week voor de velddag het gras in het hele gebied is gemaaid en de sloten geschoond. Van maar enkele sloten is het schonen op het nippertje voorkomen. Weg waterplanten die Michiel Verhofstadt had willen laten zien bij de plas van de Idylle. Maar met het juiste beheer kan er wat bijzonder moois gaan bloeien in Waterrijk, verwacht hij.

Ook Stichting Bargerveen en B-Ware vertellen bezoeker over hun manier van natuuronderzoek en de grote mogelijkheden die dit gebied in zich heeft.

Bij de Zoogdiervereniging, de vijfde van de aanwezige organisaties, is de aandacht gericht op vleermuizen en bevers. Voor beide diersoorten ligt er een goede toekomst in Het Waterrijk is de mening van Marcel Schillemans. Bevers? Ja zeker, ze zitten overal in de omgeving en kunnen ook in de Linge opduiken denkt hij. Het Waterrijk biedt hen wat ze nodig hebben. Wanneer tijdig de juiste voorzorgsmaatregelen getroffen worden, zal het graven van holen geen schade veroorzaken in oever. Hoewel vleermuizen zijn specialiteit zijn, raakt hij ook enthousiast over de bever. Ze zorgen voor flink veel dynamiek in de natuur. Omgeknaagde bomen worden dood hout waar veel insecten op leven. Die zijn weer prooi van vogels. De sleepsporen die bevers maken zijn ook een nieuw aspect in het landschap en bieden dus weer nieuwe dieren en planten een kans. Meer variatie betekent meer kansen voor planten en dieren. Zo ontstaat in Het Waterrijk een rijk natuurgebied dat de specialisten van Natuurplaza al voor zich zien en waar de gebruikers van het gebied blij van worden als ze het horen.

Misschien vind je deze berichten ook interessant