Verhalen

25-10-2022 Wat overwintert er in Park Lingezegen?

Lijkt het, met de winter in aantocht, dat er veel dieren verdwijnen uit de natuur? Dat lijkt inderdaad maar zo. Een herfstwandeling door Park Lingezegen voert ongetwijfeld, en ongemerkt, langs de schuilplekjes van vele dieren.

Egels, wilde bijen, kikkers, padden, lieveheersbeestjes om er een paar te noemen, brengen in diepe rust de winter door tot er betere tijden aanbreken. Na de groei en de bloei van voorjaar en zomer lijkt in de herfst het verval in te treden. Maar dit ‘verval’ geeft dieren juist de kans om de winter te overleven. Hierin vinden dieren een plekje naar hun gading. In een aangeharkt en glad gemaaid terrein redden ze het niet. In natuurlijk Lingezegen hebben ze veel meer kansen.

Onder een hoop bladeren kan een egel overwinteren. Die heeft zich eerst vol gegeten om op zijn vetreserves in winterslaap het voorjaar te halen. Andere, eveneens warmbloedige dieren zoals muizen worden enkele keren wakker om van hun voedselvoorraad te eten.

Padden zijn weggekropen in rulle grond, het kan ook zijn dat ze een hoop bladeren en takken verkozen of een composthoop. Als koudbloedige dieren willen ze warm genoeg zitten om niet te bevriezen. In de modder van sloten en plassen hebben kikkers zich ingegraven, zowel de bruine als de groene.  Hun huid is zo dun dat ze hierdoor zuurstof uit het water kunnen opnemen.

Pad – Foto: Tigerburnie (Creative Commons)

In hoog gras schuilen insecten zoals kevers of motten. Behalve als volwassen insect overwinteren ze ook als eitje, pop, rups of larve, in vele soorten en maten. Aan kleine gaatjes in holle stengels van bijvoorbeeld brandnetel of berenklauw is te zien dat hier een insect een plekje voor de winter vond. Onder de grond overwinteren zandbijen

Ook zwermen lieveheersbeestjes gezien half oktober? Ik zag ze krioelend voor het raam, en daarna natuurlijk ook binnen, zoekend naar een overwinteringsplek waar ze met z’n allen bij elkaar kruipen. Dit zijn Aziatische lieveheersbeestjes, geïmporteerd om plagen te bestrijden in kassen en daarna ontsnapt. In kieren van huizen, lekker warm, overwinteren ze stilletjes om in het voorjaar vanzelf weer te vertrekken. Inheemse lieveheersbeestjes overwinteren buiten, in spleten van boomschors, onder bladeren, in hoog gras.

Dieren die goed voorbereid in rust de winter proberen te overleven, vormen zelf weer het voedsel voor andere dieren die in de winter actief blijven. Vogels weten de insecten te vinden in de plantenstengels. Het is in de natuur eten en gegeten worden.

Margreet Jellema

Agenda

nieuwsbrief

nieuwsbrief

facebook

facebook-vind-ons-leuk

Reacties zijn gesloten.

×