Nieuws

17-07-2020 Even voorstellen: het Plaksche Veld!

Een kleinschalig landschap met fruitbomen, bloemenvelden en graanakkers: de Betuwe in het klein. Dat is het Plaksche Veld in een notendop. Deze laatste aanwinst van Park Lingezegen ligt aan de noordrand van Bemmel. Het terrein biedt ruimte aan natuur én mensen! We stellen het Plaksche Veld graag aan je voor!

Betuwe in het klein

Het Plaksche Veld bevat veel elementen van ‘de Betuwe van vroeger’.  Het terrein is ingericht met echte Betuwse fruitbomen, graanakkers en bloemenweides. Bijzonder zijn ook de vlechtheggen die om het terrein heen staan. Vlechtheggen zijn heggen waarvan de struiken in elkaar gevlochten zijn. Rond 1900 zag je deze nog veel in ons landschap maar op veel plekken zijn ze verdwenen. Op het Plaksche Veld zijn de vlechtheggen van weleer weer teruggebracht. En in de vlechtheggen mag het zoemen in de zomer. Daar draagt ook het zandbijenhotel dat aan de westkant ligt zeker aan bij!

 

Resultaat van samenwerking

Het Plaksche Veld laat goed zien wat je kan bereiken door samen te werken. Buurtbewoners hebben bijvoorbeeld al bij de eerste plannen meegedacht over de inrichting van het terrein. Zij droegen ideeën aan voor de inrichting van Het Plaksche Veld. Veel van deze ideeën zijn vervolgens zijn overgenomen in het terrein.

Stichting Lingewaard Natuurlijk gaat het terrein beheren, in samenwerking met Doornik Natuurakkers. Samen zetten zij zich in voor de biodiversiteit op het terrein. De naam ‘Plaksche Veld’ verwijst naar een oude veldnaam uit het gebied en is bedacht door de Historische Kring Bemmel. De Gemeente Lingewaard en Park Lingezegen hebben de inrichting van het terrein verzorgd. Het  Plaksche Veld is een mooi voorbeeld van hoe je met samenwerken wat moois kan maken.

Ruimte voor natuur én mensen

Voor ‘ons mensen’ liggen er wandelpaden door het gebied en is er een waterspeelplaats voor kinderen. Ook zijn er twee picknicksets geplaatst. Het gebied is een echte groene uitloop voor de inwoners van Bemmel. Ideaal voor een ommetje of een picknick!

 

Nieuwsgierig geworden?

Ben je nieuwsgierig geworden naar het Plaksche Veld en wil je een keer een kijkje nemen? Je vindt het Plaksche Veld langs de Groenestraat en Plakselaan in Bemmel.

Foto: Bonno Groeneveld

Met dank aan Bonno Groeneveld voor de dronebeelden in de video en de dronefoto’s.

Reacties zijn gesloten.

×