Vogels onder de sneeuw

Met al die sneeuw denk je soms ‘hoe komen vogels en dieren de winter nu door’? Voor watervogels is sneeuw en ijs meestal geen goed nieuws. Maar voor akkervogels kan het juist heel fijn zijn. Zij kruipen juist onder de sneeuw!

Natuurboer Louis Dolmans benaderde ons met een bijzonder verhaal. Op Landgoed Doornik, waar de Doornik Natuurakkers liggen, viel het hem op dat er veel sneeuwheuvels gevormd werden. In het bijzonder langs de heggen. Deze sneeuwheuvels zijn ontstaan aan het begin van deze week toen door sneeuwjacht de sneeuw over het landschap stoof.

Op het eerste gezicht lijken de sneeuwheuvels geen prettig onderkomen voor vogels. Maar schijn bedriegt. Onder de sneeuw vinden ze namelijk beschutting én voedsel. Want wat onder de sneeuw ligt is beter beschermd tegen de kou. Daardoor vormen dit soort sneeuwheuvels een plek bij uitstek voor vogels en kleine knaagdieren!

500 vogels onder de sneeuw!

Louis herinnert zich in het bijzonder een moment uit december 2012, toen hij net begonnen was met de Doornik Natuurakkers. Ook toen lagen er flinke sneeuwheuvels.

Tijdens een ronde over de akkers leek er op het eerste gezicht geen leven te zijn. Maar al snel kwamen uit de sneeuw steeds meer vogels te voorschijn. Op een bepaald moment vlogen er wel 400-500 rond en velen daarvan landden op de sneeuw.

Het was behoorlijk mistig. In de lucht was de groep te verspreid om er een behoorlijke foto van te maken en de vogels op de sneeuw waren schuw. Maar hij kon zien en horen dat er groenlingen, vinken en kepen bij zaten, maar ook graspiepers, veldleeuweriken en kepen.

Het was een uitzonderlijke gebeurtenis voor Louis, ook omdat hij toen nog pas in jaar twee van zijn leven als natuurboer verkeerde. Helemaal euforisch werd hij ervan!

Onder de sneeuw snacken van de bladrammenas

Toen de sneeuw weg was een volgende interessante ontdekking. Van de plant bladrammenas waren de zaden compleet leeg weggevreten! Geen enkel zaadje meer te vinden, en onder elke plant zaten tientallen muizengaten.

Ook bijzonder: in boekjes over landbouw wordt voor het zaaien van bladrammenas gewaarschuwd, omdat je nooit meer van af komt en er veel last van krijgt in je graan.  En wat bleek in het  voorjaar? Vrijwel geen rammenas in de randen, laat staan in het  graan. Daar hadden de vogels en muizen zich onder de sneeuw tegoed aan gedaan!

Misschien vind je deze berichten ook interessant