verhalen

30-01-2017 Vogelaars testten nieuw ijs van Het Waterrijk-Oost en genoten

Waarom wordt hier niet geschaatst? Of is het ijs ook hier zoals op veel wateren in en om Arnhem-Zuid onbetrouwbaar door bemaling en stroming? Vogelaars, lid van de Vogelwerkgroep Arnhem  e.o., en tevens fervent schaatsers Hans Bugter en Koos Dansen vroegen het zich af nadat het op 25 en 26 januari flink was gaan doorvriezen en het ijs van het nieuwe moeras in Park Lingezegen  Het Waterrijk-Oost, tussen de snelweg Arnhem – Nijmegen en glastuinbouwgebied Bergerden, er op het oog heel degelijk en uitnodigend bij lag voor schaatsliefhebbers.

Hans en Koos fietsten er langs op weg naar de door de stroming nog open Linge waar vele soorten eenden, meerkoeten, reigers, aalscholvers en ijsvogels een toevluchtoord hadden gezocht. Hans Bugter trok de stoute (schaats)schoenen aan en ervoer dat de ijsvloer overal dik en stevig genoeg en prima van kwaliteit was en dat er tussen de jonge rietplantages door en langs het nieuwe vogelkijkscherm een mooi rondje van circa anderhalve kilometer te maken was.
Op de terugweg van zijn afspraak met een prachtige ijsvogelman, die zat te vissen langs de aangrenzende Linge (zie laatste foto) haalde ook Koos zijn schaatsen uit de fietstassen en samen reden ze een aantal rondjes, allengs steeds soepeler afzettend en beentje over gaand. Zij genoten intens en maakten om beurten enkele bewijsfoto’s, hier bijgevoegd.


Conclusie: als het voldoende vriest is Park Lingezegen Het Waterrijk-Oost een mooie, al gauw veilige aanwinst voor schaatsliefhebbers uit de regio. De ontgrondingen voor de aanleg van het moeras verder richting Kampsestraat in het westen vorderen snel en als het volgend jaar opnieuw hard genoeg gaat vriezen, zal men er rondjes van twee tot 2,5 km kunnen rijden. In enkele jaren zal dat steeds meer in de beschutting zijn van rietvelden, waar als het meezit rietgorzen en baardmannetjes naar rietzaad zoeken, terwijl de watervogels en reigers een heenkomen hebben gevonden in en langs de open Linge, die zuidelijk van het fietspad langs Het Waterrijk-Oost stroomt.

Tekst en foto’s: Hans Bugter en Koos Dansen

Agenda

nieuwsbrief

nieuwsbrief

Download de app

facebook

facebook-vind-ons-leuk

Reacties zijn gesloten.

×