logo

Voedselbossen

Wat is een voedselbos?

In Park Lingezegen zijn verschillende voedselbossen in ontwikkeling. Een voedselbos bestaat uit meerdere lagen planten: van bomen en struiken tot kruiden, klimmers en paddenstoelen. In een voedselbos worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, wordt niet gezaaid en geen grond bewerkt. In plaats daarvan wordt meegewerkt met de natuur. Een voedselbos is een plek waar veel planten en dieren zich thuis voelen. Maar we kunnen er ook veel voedsel uit oogsten.

 

Park Lingezegen juicht initiatieven toe waarbij andere vormen van landbouw en natuur hand in hand gaan. De voedselbossen worden aangelegd en beheerd door organisaties/vrijwilligers en ondernemers in Park Lingezegen.

De voedselbossen

Klik op het kaartje voor een vergroting.

In het zuiden van Park Lingezegen heeft Louis Dolmans op Landgoed Doornik percelen ingericht als voedselbos. Kijk voor meer informatie op www.doorniknatuurakkers.nl.

 

De andere voedselbossen liggen in het noorden, tussen Schuytgraaf 9Arnhem) en Elst. Op ligt de CiderGaard groeien de fruitbomen van Jan Westerlaken (UWE Betuwe Cider). Samen met vrijwilligers wil hij de appels plukken om in cider te verwerken. Zover is het nog niet, de boompjes zijn nog jong, maar u bent wel welkom kennis te maken. Kijk op uwecider.nl of neem contact op met Jan (0481 376761, mermse@hetnet.nl).

 

Stichting EcoVrede uit Arnhem richt zich met de EcoVredeGaard op educatie, en wil een deel van de oogst van het voedselbos ten goede laten komen aan voedselpakketten. Kleinschalige, lokale voedselproductie met en voor elkaar. Stichting EcoVrede biedt o.a. ook stages en dagbesteding aan. Kijk op de website van de EcoVredeGaard of neem contact op met Syne Fonk (ecovredeaarde@gmail.com).

 

Stichting Overbetuwe Groen Natuurlijk wil met De Parkse Gaard zo veel mogelijk mensen betrekken bij natuurlijke voedselproductie. Ook educatie is van belang. Je vindt hier een grote variatie aan bessenstruiken, fruitbomen en notenbomen, maar ook een poel en paden. Kijk op deparksegaard.nl of neem contact op met Margreet Jellema (0481 371603,  info@deparksegaard.nl).

 

Het Appelland richt zich op het betrekken van jongeren bij hoogstamfruit. Kijk op hetappelland.nl, volg Het Appelland op Twitter of neem contact op Michael Witjes (michael@hetappelland.nl).

 

De eerste heggen van de Santackergaard gingen tijdens de Boomfeestdag 2017 de grond in. Er komen drie rijen pruimenbomen en een toegankelijke bloementuin. Komende winter worden de laatste bomen geplant. U bent welkom om kennis te maken, ideeën te geven, bloemen te zaaien en straks mee te plukken! Kijk op Facebook of neem contact op met Leo Starink (06 37 40 37 25,  santackergaard@gmail.com).  LET OP: de ingang van de Santackergaard vindt u aan de 1e Weteringsewal, rechts van nummer 5, door het hek van Waterschap (zie foto).

 

Alle voedselbossen geven rondleidingen op verzoek. Kijk voor de mogelijkheden op de websites.

 

 

nieuwsbrief

nieuwsbrief

Download de app

facebook

facebook-vind-ons-leuk

×