logo

Voedselbossen

In Park Lingezegen zijn verschillende voedselbossen in ontwikkeling. Een voedselbos bestaat uit meerdere lagen planten: van bomen en struiken tot kruiden, klimmers en paddenstoelen. In een voedselbos worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, wordt niet gezaaid en geen grond bewerkt. In plaats daarvan wordt meegewerkt met de natuur. Een voedselbos is een plek waar veel planten en dieren zich thuis voelen. Maar we kunnen er ook veel voedsel uit oogsten.

 

Park Lingezegen juicht initiatieven toe waarbij andere vormen van landbouw en natuur hand in hand gaan. De voedselbossen worden aangelegd en beheerd door organisaties/vrijwilligers en ondernemers in Park Lingezegen.

De eerste drie voedselbossen

Klik op het kaartje voor een vergroting.

In het najaar van 2016 werden drie voedselbossen geopend in De Park, tussen Arnhem-Schuytgraaf en Elst.

 

Helemaal in het noorden vind je de CiderGaard. Hier groeien de fruitbomen van Jan Westerlaken (UWE Betuwe Cider). Samen met vrijwilligers wil hij de appels plukken om in cider te verwerken. Zover is het nog niet, de boompjes zijn nog jong, maar u bent wel welkom kennis te maken. Kijk op uwecider.nl of neem contact op met Jan (0481 376761, mermse@hetnet.nl).

 

Stichting EcoVrede uit Arnhem richt zich met de EcoVredeGaard op educatie, en wil een deel van de oogst van het voedselbos ten goede laten komen aan voedselpakketten. Kleinschalige, lokale voedselproductie met en voor elkaar. Stichting EcoVrede biedt o.a. ook stages en dagbesteding aan. Kijk op de website van de EcoVredeGaard of neem contact op met Syne Fonk (ecovredeaarde@gmail.com).

 

Stichting Overbetuwe Groen Natuurlijk wil met De Parkse Gaard zo veel mogelijk mensen betrekken bij natuurlijke voedselproductie. Ook educatie is van belang. Je vindt hier een grote variatie aan bessenstruiken, fruitbomen en notenbomen, maar ook een poel en paden. Kijk op deparksegaard.nl of neem contact op met Margreet Jellema (0481 371603,  info@deparksegaard.nl).

 

Alle drie voedselbossen geven rondleidingen op verzoek. Kijk voor de mogelijkheden op de websites.

Voedselbossen in ontwikkeling

 

In De Park zijn nog twee andere voedselbossen in ontwikkeling, de Santackergaard en Appelland. Ook op Landgoed Doornik worden voedselbossen aangelegd.

 

Louis Dolmans gaat op Landgoed Doornik percelen inrichten als voedselbos. De aanplant start op zijn vroegst in het najaar van 2017.

 

Appelland richt zich op het betrekken van jongeren bij hoogstamfruit. Kijk op Twitter.

 

De eerste heggen van de Santackergaard gingen tijdens de Boomfeestdag 2017 de grond in. Er komen drie rijen pruimenbomen en een toegankelijke bloementuin. Komende winter worden de laatste bomen geplant. U bent welkom om kennis te maken, ideeën te geven, bloemen te zaaien en straks mee te plukken! Kijk op Facebook of neem contact op met Leo Starink (06 37 40 37 25,  santackergaard@gmail.com). De ingang van de Santackergaard vindt u aan de 1e Weteringsewal, rechts van nummer 5, door het hek van Waterschap (zie foto).

nieuwsbrief

nieuwsbrief

Download de app

facebook

facebook-vind-ons-leuk

×