Food

15-12-2021 Unieke collectie fruitbomen heeft nieuwe plek in Park Lingezegen.

Een unieke collectie laagstamfruitbomen heeft een nieuwe plek gevonden in Park Lingezegen. De collectie van ruim 300 bijzondere fruitbomen is vandaag ingeplant naast het hondenspeelveld aan De Park. De collectie fruitbomen vormt een prachtige aanwinst voor Park Lingezegen! 

Zo’n vijftien jaar gelden begon Ger van Santvoort uit Someren met het verzamelen van appel- en pruimenbomen. Als eigenaar van een boomkwekerij was het hij bekend met het vermeerderen van bomen en struiken. Binnen een paar jaar kweekte hij een verzameling op van ruim 300 bijzondere appelbomen afkomstig uit heel Europa!

Groeiende bomen hadden ruimte nodig

Om alle bomen goed te laten groeien moest Ger op zoek naar een groter stuk grond voor zijn collectie. Ger van Santvoort vertelt: “Via Henk van Rheede (van het Maatschap Eldense Blauwe) en Henk Woldring, kwam ik in contact met Park Lingezegen. Daar bleek nog een stukje grond beschikbaar waar de collectie een plek kon krijgen”.

“De boompjes zijn nu nog prima te verplaatsen. Ze zijn nu bovendien op de leeftijd dat ze volop vruchten gaan dragen. Door de teksten op de naambordjes kunnen veel bezoekers van deze collectie blijven genieten. En voor mij blijft het mogelijk om de boomgaard te bezoeken en te volgen. Een mooie uitkomst!” aldus van Santvoort.

Aanwinst voor Park Lingezegen

De collectie fruitbomen is een aanwinst voor Park Lingezegen. ‘We zijn erg blij dat we deze unieke verzameling aan fruitbomen een plek kunnen geven in Park Lingezegen’ aldus park-directeur Sven van Rijswijk. ‘Fruitteelt heeft een lange geschiedenis in de regio. Met deze collectie van bijzondere fruitbomen bewaren we die geschiedenis in het landschap.”

Beheer door de ‘Park-pomoloog’

Het beheer van de collectieboomgaard wordt gedaan door Michael Witjes, de Park-pomoloog van Park Lingezegen. Het is voor Michael een mooie aanvulling op het beheer van voedselbos Het Appelland wat ook door hem beheerd wordt. Want, zo zegt hij zelf, ‘voor een liefhebber van bijzondere fruitbomen is dit een prachtige collectie om in beheer te mogen hebben. En het is een fantastische kans om samen met Park Lingezegen meer te kunnen doen aan educatie en beleving van de fruitteelt’!’

Naam gezocht!

Voor de locatie waar de bomen ingeplant worden is nog geen naam. Daarvoor wordt de hulp van de bezoekers ingeroepen. Weet jij een leuke of originele naam? Geef die dan aan ons door via onderstaand formulier. De winnende naam zal gekozen worden door Ger van Santvoort en de Parkorganisatie. Dit voorjaar, als de fruitbomen bloeien, zal tijdens een feestelijke opening de naam onthuld worden!

Agenda

nieuwsbrief

nieuwsbrief

facebook

facebook-vind-ons-leuk

Reacties zijn gesloten.

×