Teken

Het is voorjaar en soms gaat het dan ergens kriebelen. Even goed kijken kan geen kwaad, want soms is een teek de oorzaak. Het diertje heeft de stap gezet van plant naar passerend dier, wat een menselijk dier kan zijn, en graaft de kop in om bloed te drinken.

Het is voorjaar en soms gaat het dan ergens kriebelen. Even goed kijken kan geen kwaad, want soms is een teek de oorzaak. Het diertje heeft de stap gezet van plant naar passerend dier, wat een menselijk dier kan zijn, en graaft de kop in om bloed te drinken.

Eind april, in de Week van de Teek, was er aandacht in de media voor het gevaar van besmette teken die de Borrelia bacterie kunnen overdragen op hun gastheer/-vrouw. Deze bacterie veroorzaakt de ziekte van Lyme, welke veel verschillende, ernstige klachten kan geven, zoals huidproblemen, spierklachten en zelfs hartkwalen.

In de Week van de Teek was ik al aan de antibiotica vanwege een tekenbeet. De rode plek die een teek veroorzaakte op mijn been was genoeg voor de huisarts om naar dit paardenmiddel te grijpen. Ik liep de teek op buiten Lingezegen, maar toch… Ongeveer 20 % van de teken is besmet met de Borrelia bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Een 30 % draagt andere ziektes bij zich waarover nog niet al te veel bekend is. Een rode plek of krans op de huid is meestal een aanwijzing dat de teek besmet was.

Dat gekriebel voelt niet iedereen. Na een verblijf buiten is het daarom belangrijk goed jezelf na te kijken om zo snel mogelijk het diertje te vinden en te verwijderen. Zorg altijd een tekentang of een handig kaartje met treklus bij de hand te hebben. En druk het diertje dood als de taaie rakker weg wil lopen na verwijdering. ‘Sorry teek, maar je bent een risico’. De komende tijd bekijk in mezelf wat beter als ik buiten geweest ben, maar ik weet nu al dat die gewoonte zal slijten. Omdat de gevolgen van besmetting zo ingrijpend kunnen zijn, mag de aandacht eigenlijk niet verslappen.

Voorkomen

Beter dan jezelf achteraf nakijken, is voorkomen dat jij de bloedbron wordt waaruit het diertje zich voedt. Ik ken mensen die hun sokken over de broekspijpen trekken als ze door ruigte lopen. Dat voorkomt dat het diertje langs een been omhoog krabbelt zoals mij overkwam. Die mensen bedekken ook eerst hun zitplaats voor ze ‘in het groen’ gaan zitten. Er bestaat een insectenwerend middel om kleren mee te bespuiten.

Echt voorkomen kan alleen door nooit langs planten te lopen. Maar deze aanpak is wel erg beperkend voor iemands leven. Teken kunnen overal zitten waar planten staan. Zelfs in een tuin, ervan uitgaand dat het een blommige tuin is, geen stenige. Maar in ruiger begroeide gebieden is de kans op een teek wel groter dan in die tuin.

Fases

Teken gaan in hun leven door verschillende fases. Uit het eitje komen ze als larf, na vervellen worden ze een nimf die ook weer vervelt en een volwassen teek wordt. Na paren en eitjes leggen begint de cyclus, die zeker twee jaar duurt, opnieuw. In elke fase drinken ze één keer bloed. Hoe groter de teek wordt, hoe groter het dier dat ze uitzoeken als bloeddonor. De besmetting lopen ze ergens in hun leven op bij een besmette bloeddonor.

Dat de ziekte van Lyme, voor het eerst vastgesteld in het Amerikaanse plaatsje Lyme, door de Borrelia bacterie veroorzaakt wordt, is nog niet zo heel lang geleden vastgesteld. Het lijkt daarom een recente plaag. Maar zelfs de ijsmummie Ötzi, die eind vorige eeuw aangetroffen werd in een smeltende Alpengletsjer, blijkt al besmet met de Borrelia bacterie. En Ötzi leefde 5300 jaar geleden.

Margreet Jellema

Meer informatie: www.tekenradar.nl

Foto: www.tekenradar.nl

Misschien vind je deze berichten ook interessant