Verhalen

21-09-2020 Spreeuwenshow

Als bij een vuurwerkshow waarvan je niet weet waar de volgende uitbarsting zal zijn, duikt een spreeuwenzwerm plots op uit het riet. De vliegende wolk steekt zwart af tegen de oranje avondlucht en strijkt na een wervelende vlucht weer neer in het riet. Dan is het afwachten waar elders een nieuwe zwerm opveert uit bomen of riet voor hun luchtshow.

‘s Ochtends, bij het verlaten van de slaapplek en ‘s avonds bij het invliegen is deze herfstshow te zien in deze tijd van het jaar. Riet is de favoriete overnachtingsplek. Maar ook in bomen overnachten ze massaal. Bij een plas als in Waterrijk en bij de Bemmelse Waard kunnen ze zich in grote groepen verzamelen.

De spreeuwen kunnen, soepel door de lucht glijdend, verbazingwekkende patronen vormen en nooit vliegen ze tegen elkaar aan. Uit onderzoek blijkt dat elke vogel zich oriënteert op de zeven vogels om zich heen. Ze vliegen allemaal in hetzelfde tempo en reageren supersnel op elkaars koerswijzigingen. Zo loopt de samenhang door de hele groep heen met de leidende vogels op kop.

We hebben momenteel een dubbele bezetting aan spreeuwen: overwinteraars uit noordelijker en oostelijker gebieden zijn al binnen gekomen en de spreeuwen van hier vertrekken binnenkort naar zuidelijker verblijfplaatsen. Er zijn nu ongeveer evenveel mensen als spreeuwen in het land.

Veiligheid

Overnachten in grote groepen is een truc die meer vogels kennen. Ganzen drijven buiten het broedseizoen met z’n allen op het water,  net als meeuwen. Zo voelen ze zich veiliger. Op het water zijn ze moeilijk te bereiken voor veel roofdieren en er is maar één oplettende vogel nodig om alarm te slaan en allemaal zijn ze gewaarschuwd.

Het binnenkomen van groepen vogels gaat bepaald niet in stilte. Een tijdlang is het een flink gekwetter en gekrakeel tot eindelijk de rust intreedt.

Maar zo mooi als de spreeuwen hun slaapplek opzoeken en verlaten, doet geen andere vogelsoort het. Het is de moeite waard ergens in landelijk Lingezegen een plekje bij het riet te zoeken en rustig af te wachten wat er gebeuren gaat. Een programmaboekje is er niet dus een beetje geluk is ook nodig.

Margreet Jellema

Zelf genieten van de spreeuwenwolken?

Zelf spreeuwenwolken zien? Dat kan heel goed in Park Lingezegen. Bijvoorbeeld in het Waterrijk. Daar vertonen ze in de avondschemering hun kunsten!

Reacties zijn gesloten.

×