Verhalen

26-04-2021 Speuren naar de patrijs in Park Lingezegen

Met een verrekijker om de nek en de fiets startklaar staan Andries Huiskamp, Roel Wintering en Louis van der Ploeg in alle vroegte klaar op De Park. Hun doel: het tellen van patrijzen, een beschermde akkervogel. Vanuit de weide- en akkervogelwerkgroep Overbetuwe willen zij namelijk graag weten hoe het ervoor staat met deze steeds zeldzamer wordende vogel.

De Patrijs in Park Lingezegen.

De  patrijs is een typische vogel van het boerenland. Vroeger was de patrijs nog heel algemeen maar helaas is de soort de laatste jaren op steeds minder plekken te zien. Ook in de gemeente Overbetuwe zijn minder patrijzen te zien. Maar hoeveel het er zijn, daar moet voor geteld worden.

Op zoek naar koppeltjes

Andries, Roel en Louis leggen uit; ‘In het voorjaar doen we drie keer een telling in ons telgebied Elst Noord, waar ook een deel van Park Lingezegen onder valt. Daarbij tellen we het aantal koppeltjes patrijzen, oftewel patrijzenstelletjes van een haantje (man) en een hennetje (vrouw). Vervolgens doen we in september nog een telling waarbij we dan ook kijken hoeveel jongen ze gekregen hebben en doen we in de winter nog een telling om te kijken hoeveel er uiteindelijk volwassen zijn geworden.’

Een koppeltje patrijzen in het ochtendlicht

Open landschap met bosjes

Patrijzen zijn gek op een landschap met open velden met aan de randen bosjes en struiken. In het open veld zoeken ze naar voedsel én kunnen ze roofdieren gemakkelijk aan zien komen. De struiken en bosjes zijn weer perfecte verstopplekken voor wanneer ze bijvoorbeeld gaan broeden. Het aantal patrijzen is vaak een goede aanwijzing voor hoe het met de overige akkervogels gaat. Heb je veel patrijzen? Dan zit het met de andere soorten vaak ook goed!

Na een ochtend tellen treffen we een tevreden Adries, Roel en Louis weer. Binnen hun telgebied hebben ze vijf koppeltjes patrijzen waargenomen! Een mooi aantal, waar de mannen erg blij mee zijn. Het is voor hen het teken dat in ‘hun’ telgebied de patrijs het in ieder geval naar zijn zin heeft.

Roel Wintering en Louis van der Ploeg kijken tevreden terug op hun ronde om patrijzen te inventariseren.

Help je mee Park Lingezegen aantrekkelijk te houden voor de patrijs?

Patrijzen zijn, net als veel andere vogels en dieren, gevoelig voor verstoring. Ze hebben, zeker nu ze jongen krijgen, graag wat rust. Je kan meehelpen om de rust voor deze vogels te bewaren door de hond aan de lijn te houden en zelf op de aangegeven paden te blijven.

Patrijzentellers gezocht!

In de gemeente Overbetuwe zijn in totaal 15 ‘telgebieden’ waar de Weide- en akkervogelwerkgroep patrijzentellingen uitvoert. En daar kunnen ze nog wel wat hulp bij gebruiken. Lijkt het je leuk om net als Roel, Andries en Louis mee te helpen aan het in kaart brengen van de patrijzen in de gemeente Overbetuwe?

Meld je dan aan bij Louis van der Ploeg, Vrijwilligerscoördinator regio Overbetuwe, via:

06-38663767 / lvdploeg15@gmail.com

 

 

 

Agenda

nieuwsbrief

nieuwsbrief

facebook

facebook-vind-ons-leuk

Reacties zijn gesloten.

×