verhalen

6-04-2017 Ruimte genoeg

We kuieren, sjokken, joggen, wandelen of struinen over de paden van Park Lingezegen, en daarbuiten, heel wat kilometers weg. Lopen, op alle genoemde manieren,  is de meest natuurlijke manier van voortbewegen voor een mens. Omdat het zo bij ons hoort, is het ook belangrijk voor onze gezondheid.

Er is ruimte genoeg voor iedereen. Er ligt al een netwerk van paden en dat zullen er alleen nog maar meer worden. Ook lopen er verbindingen vanuit  Lingezegen naar paden daarbuiten. Het landschap is afwisselend en overal mooi. De aantrekkelijkheid zal ongetwijfeld nog toenemen bij de verdere groei van het park.

Waarom wandelen we dat niet wat vaker? Of heb ik het nu alleen over mezelf?

Ik weet best  hoe gezond lopen is. Het is goed voor hart, bloedvaten, cholesterol, botten, spieren, hersenen, nachtrust, spijsvertering, noem maar op. Het maakt de mens ook nog eens blijer. En die natuurlijke manier van voortbewegen beoefenen in de natuur is nog beter, zo vertellen onderzoeken.

Het hoort telkens weer bij mijn nieuwjaars-goede-voornemens om meer te gaan lopen. Maar toch ga ik er niet zo snel op uit voor zomaar een wandeling. Het kan zo makkelijk zijn. Kijk gewoon onder het een kopje met: ‘Er–op-uit’ op de website van Park Lingezegen en dan staat er een ruime keus aan beschreven wandelingen.

En voor wie dan, zoals ik, nog denkt ‘hoe zal ik het nou eens aanpakken’, heb ik een goede tip: sluit je aan bij een groepswandeling. Op de evenementenkalender van Park Lingezegen staan ze aangekondigd in vele soorten en maten. Ook hardlopengelegenheden staan er, van de maandelijkse laagdrempelige Parkloop tot de stoere Survivalrun toe.

En zo trof ik een twaalftal mensen die elkaar grotendeels nog niet kenden en al snel  een gezellig gezelschap vormden, dat in drie uur door De Park en het Hollanderbroek trok. In de groep werd kennis gedeeld over de omgeving, zelfs afspraken gemaakt en vooral was er veel te praten. De gids van de wandeling,  georganiseerd door Forte Welzijn (voorheen STUW), leidde ons over onbekende paadjes en wist ons onbekende zaken te vertellen. Tussendoor was er koffie.

Er waren deelnemers die in hun eentje niet verder kwamen dan een rondje om het huis, anderen liepen op eigen houtje zomaar 10 kilometer. Voor iedereen heeft wandelen in een groep een meerwaarde. De extra informatie die de gids geeft, werd gewaardeerd als een pluspunt. En ook de paadjes waar niemand van af wist, maar hij wel. We staken vanuit De Park door naar het terrein van de Golfbaan, een voor velen nog onbekende mogelijkheid. Ook in je eigen, bekende omgeving valt nog veel te ontdekken, ontdekten we al lopend.

Kom op, het is voorjaar, ga lekker er-op-uit!

Margreet Jellema,
Bureau de Knotwilg

 

 

 

 

nieuwsbrief

nieuwsbrief

Download de app

facebook

facebook-vind-ons-leuk

Reacties zijn gesloten.

×