Pluktijd

Blog van Margreet Jellema over wildplukken

Dit is de tijd! Pluk deze tijd! Maak gebruik van het gulle aanbod van de natuur. Door de warme zomer zijn de vruchten eerder rijp, door de droogte is een deel verdord. Maar er is genoeg.

Waar te beginnen? De vlierbessen kleuren nu al blauwzwart. Afhankelijk van de soort en de standplaats is de ene struik eerder rijp dan de andere. Even goed opletten wat het goede moment is. Al te veel onrijpe, witte, bessen ertussen betekent veel werk om die er uit te halen. Onrijpe bessen zijn niet goed om te eten. Te lang gewacht betekent dat de vogels er met de buit vandoor kunnen zijn.

Lijsterbessen, fel oranje, zijn aan het rijpen. Van zichzelf zijn ze hard en zuur. Net als sleedoorns. Je moet er wat mee doen. Dat geldt voor veel wat nu in hoeveelheden geplukt kan worden die te groot zijn om vers op te eten. Een voorraad jam of sap maken helpt het fruit de winter door. Een combinatie met appels en peren bijvoorbeeld levert vaak iets lekkers op. Citroensap erbij en ook (gelei)suiker. Zonder suiker is wenselijker, maar hoe doe je dat als je de jam of sap nog lang wil goedhouden? Ik weet niet goed hoe dat moet.

Meidoorn, ook overal te plukken en héél gezond. Internet levert veel recepten, evenals voor het andere te plukken fruit, maar iets lekkers ervan maken is mij nog niet gelukt. Wie het weet mag het zeggen.

Rozenbottels, je ziet ze overal maar ze verwerken is een uitdaging. Ze rijpen nooit allemaal met elkaar dus herhaaldelijk is een plukronde nodig. Dat geldt trouwens ook voor bramen.

Bramen en rozenbottels hebben een effectieve manier om zich te verdedigingen: stekels. Het vraagt wat beleid om de bottels en zeker de bramen te pakken te krijgen. De dauwbramen, die er inderdaad bedauwd uitzien, zijn minder stekelig maar ook veel kleiner van stuk. De grote bosbramen zijn dit jaar wel erg lekker zoet, vind ik. Ze hebben duidelijk veel zon gehad en een deel duidelijk weinig regen. Van een massa braamstruweel kunnen veel mensen regelmatig plukken. Vooral aan de zijde die grenst aan een pad is vaak niet veel meer te vinden. Maar wie door de distels en andere gezellige weideplanten heen, rondom de woekerende massa braam gaat kijken, valt meer te vinden.

Fruit kan ook bewaard worden door het te drogen. Een heel oude en eenvoudige manier om iets heerlijks van het fruit te maken. Je hebt alleen een periode met veel zon nodig. Mocht die zich niet voordoen dan helpt boven de verwarming hangen, een oven of een speciale droogoven. Zorg dat het echt goed droog is want anders komt er bederf in. Droog, koel en luchtdicht bewaren.

Plukkers hoeven niet bang te zijn dat ze vogels, muizen en andere dieren hun voedsel af pakken. Een blik in het bramenstruweel of de vlierbessenstruik maakt duidelijk dat daar in de diepte of in de hoogte nog heel veel fruit blijft zitten. Voor mensen niet te bereiken maar wel voor dieren. Een struik kapot plunderen is natuurlijk uit den boze. Dat is vernielen van natuur, het doet de dieren tekort en er is ook nog eens volgend jaar weinig meer te halen voor mensen.

 

Margreet Jellema

Misschien vind je deze berichten ook interessant