Heerlijk Lingezegen

11-02-2020 Park Lingezegen als pluktuin voor regio Arnhem-Nijmegen

Henk Wentink, gem. Arnhem

Henk Wentink is bestuursadviseur lokaal voedsel bij de gemeente Arnhem. Logisch dus dat hij nauw betrokken is bij het project (H)eerlijk Lingezegen. “Als gemeente zijn we natuurlijk zelf geen producent, maar we hebben wel een visie op lokaal voedsel en stadslandbouw, en we bieden dan ook graag ruimte voor initiatieven.”

De gemeente heeft zelf een subsidieregeling voor buurt- en schoolmoestuinen, ondersteund door het Natuurcentrum Arnhem. Verder lopen er diverse lokaalvoedselprojecten in de streek die betaald worden vanuit EU-subsidie. Henk: “(H)eerlijk Lingezegen is er daar eentje van. De sfeer in de projectgroep is energiek. Ik vind het vooral mooi dat we niet alleen praten, maar dat de ondernemers in de groep frisse zin hebben om aan de slag te gaan.”

50% uit de regio

Wat Henk betreft moet de lat niet te laag liggen. “Het zou fantastisch zijn als we van Park Lingezegen de pluktuin voor de regio Arnhem-Nijmegen kunnen maken”, vindt Henk. “Op den duur zou ik willen dat 50% van wat er over de toonbank gaat uit de directe regio komt. Dat is behoorlijk ambitieus inderdaad. Bij die Franse grote supermarkten zie je ook altijd een paar schappen met ‘Produits regionals’. Laten we dat hier ook realiseren!”

Het bedrijfsrestaurant van de gemeente biedt nu beperkt assortiment lokale producten. “Maar als er een nieuwe aanbestedingsronde komt voor dat restaurant, gaan we zeker als eis stellen dat een heel groot aandeel uit de streek moet komen!”

___

(H)eerlijk Lingezegen

De gemeente Arnhem is een van de partners in het project (H)eerlijk Lingezegen.(H)eerlijk Lingezegen is een samenwerking van verschillende lokale voedselproducenten uit Park Lingezegen. Allemaal hebben ze zeldzame vee- of plantenrassen waar heerlijke producten van gemaakt worden. Samen gaan we werken aan het op de kaart zetten van deze lokale producten.

Daarbij wordt in ‘korte ketens’ gewerkt met kleine afstanden tussen producent en consument. De nadruk ligt op biologisch en verantwoord geproduceerde producten, maar ook niet-biologische producenten kunnen aansluiten. Door voedsel ‘rechtstreeks’ van de boeren te kopen hoeft voedsel minder grote afstanden af te leggen van de producent naar de consument. En dat is weer beter voor het milieu en levert het de boer een goede  prijs op voor zijn product.

Lees meer over het project (H)eerlijk Lingezegen op www.parklingezegen.nl/heerlijk-lingezegen

Reacties zijn gesloten.

×