Park Bredelaar: een verrassende wereld achter de beukenhaag

Op het eerste gezicht lijkt het een gewoon boerenbedrijf, zoals er zoveel zijn in het buitengebied van Overbetuwe en Lingewaard. Maar wie een kijkje neemt achter de beukenhaag van boerderij De Grote Bredelaar ontdekt een wereld aan uiteenlopende activiteiten.

Hier kweken vrijwilligers ‘vergeten’ groenten, Betuws fruit en kruiden, hier kun je buitenkooklessen volgen, hier helpen mensen met een beperking bij het snoeien van de bomen en het inpakken van cadeaus, hier picknick je bij mooi weer in de pruimenboomgaard, hier kun je vanaf april je tentje opzetten op de mini-camping. O ja, en dan zijn er ook nog 2000 geiten…

Recreatie en zorg
Park Bredelaar ligt op een kwartiertje fietsen van Elst, tien minuten van Bemmel. Het is ongeveer 1 hectare groot en onderdeel van het veel grotere Park Lingezegen. De Stichting Park Bredelaar beheert het gebied sinds 2016, in opdracht van de gemeente Overbetuwe. De gemeente had ook gewoon een aannemer kunnen inhuren, maar koos bewust voor een andere vorm: een combinatie van een maatschappelijk en recreatief gebruik, zodat zoveel mogelijk mensen van dit stukje Betuwe kunnen genieten. De gemeente nodigde ondernemers uit om met een voorstel te komen, en uiteindelijk was het de Stichting Park Bredelaar die het beheer mocht gaan uitvoeren. De stichting maakte een plan waarin ze het beheer van de gronden combineerde met educatieve en recreatieve aspecten én met een zorgonderdeel.

Pastinaak
Antoin Buiting is een van de bestuursleden van de stichting: ‘Ik huurde als buitenkok hier al een ruimte voor de opslag van mijn buitenkookspullen.’ Via zijn bedrijf de Goesterij verzorgt Buiting samen met zijn compagnon buitenkookworkshops. ‘Ik wilde graag werken met zelfgekweekte groenten en fruit, en dat konden we realiseren in Park Bredelaar. In de moestuin kweken we oerhollandse en vergeten groenten. Het is prachtig om de cursisten te laten zien hoe ‘n pastinaak of een tuinboon nou eigenlijk groeit.’ In het seizoen zijn de eigen gekweekte groenten te koop vanaf een kar langs de weg.

2000 geiten
Michiel van den Toorn is ook bestuurslid van Stichting Park Bredelaar. Zijn geitenboerderij moest een aantal jaren geleden plaatsmaken voor het Waterrijk, een paar kilometer naar het noorden in Park Lingezegen. Bij de Bredelaar kreeg hij een nieuwe locatie. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in de indrukwekkende moderne geitenstal, die maar liefst 2000 melkgeiten herbergt. In april opent Van den Toorn hier ook een mini-camping. Hij wijst naar een hooiberg, naast de oude boomgaard. ‘Kijk, daar op de begane grond hebben we net het sanitair voor de kampeerders gebouwd’, wijst Van den Toorn. Op de camping is plaats voor 25 tenten of caravans.

Dagbesteding
En sinds september vorig jaar biedt Park Bredelaar ook dagbesteding voor mensen met een beperking. Carla Hofman coördineert namens zorginstelling Philadelphia de groep mensen die hier helpt bij allerlei klussen op en rond de boerderij. Hofman: ‘Elke dag is hier anders: snoeien, schilderen, helpen in de moestuin, in de keuken, in de kantine, inpakwerk. En als straks de camping klaar is, komen er weer nieuwe bezigheden bij. Die variatie van werk, die afwisseling is voor veel cliënten fijn, je ziet ze opbloeien’. De dagbesteding op Park Bredelaar is bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking, met autisme of met een andere beperking waardoor ze niet mee kunnen doen op de arbeidsmarkt. Hofman: ‘Wij kunnen hier nog veel meer cliënten een plek bieden! En naarmate de activiteiten van Park Bredelaar zich verder uitbreiden zullen er ook meer werkzaamheden bij komen voor ons.’

Streekfestival
Hoe is het om in opdracht van de gemeente te werken? Buiting: ‘Natuurlijk is het anders dan voor een commerciële klant, maar het loopt goed. We moesten destijds een uitgebreid plan indienen, best gedetailleerd, maar we merken dat het goed lukt om gaandeweg in de praktijk samen de beste vorm te vinden voor de uitvoering van onze plannen.’ Buiting wil graag nog vaker scholen ontvangen, om kinderen te vertellen over het verbouwen van groenten. En het zou mooi zijn om een theetuin in te richten, zodat nog meer wandelaars en fietsers hier van de mooie omgeving kunnen komen genieten. Ook daar zouden de cliënten van de dagbesteding een taak kunnen krijgen. Voor 27 mei staat in ieder geval al een streekfestival gepland, met zelf gekweekt eten, kunstenaars en buitenkoks. Buiting: ‘Ideeën genoeg, dus mensen die ons willen komen helpen, zijn altijd van harte welkom!’.

Park Bredelaar, Breedlersestraat in Elst
www.bredelaar.nl

foto’s: Foto Suzan

Misschien vind je deze berichten ook interessant