Opgeruimd staat niet netjes

Rondom me hoor ze weer loeien: de bladblazers van buurtgenoten die de natuur willen opruimen. Ik weet meteen weer dat het herfst is. Als de massa aan bladeren van de bomen valt dan denken wij mensen al gauw dat de natuur er een rommeltje van maakt waar wij nodig iets aan moeten doen. Alsof de natuur ooit iets weggooit.

Bladeren op de stenen weghalen is nodig, dat wordt glad en daarom gevaarlijk. Maar voor blad dat valt waar het hoort – op de grond onder de bomen en struiken – is het een ander verhaal.
De natuur gooit niet iets weg. Uit de bladeren die afgestoten worden, haalt de boom eerst het groene chlorofyl terug om het bewaren voor de nieuwe blaadjes van komende lente. Daarom krijgen de bladeren nu de rode, gele en bruine kleuren.

Slim opruimen

Blad dat de aarde onder bomen en struiken bedekt, ruimt de natuur op zo’n slimme wijze op dat er niets verspild wordt. Dood blad is nuttig voor het voortleven van de boom. En ook voor het leven van talloze diertjes in de bodem. De boom en de bodemdiertjes hebben elkaar nodig.
Regenwormen vervullen een belangrijke rol in het opeten en de grond intrekken van de bladeren. Ook springstaartjes, pissebedden, aaltjes en veel andere soorten werken mee. En dan nog de massa voor het oog onzichtbare bodemdiertjes, inclusief bacteriën en schimmels. Er zitten miljarden diertjes in één schep goede grond.

Joeperdepoep

De voor hen onbruikbare stoffen poepen al die diertjes uit. Dit zijn de stoffen waar een boom weer behoefte aan heeft. Al die poepjes worden opgenomen door het fijn vertakte wortelstelsel van bomen, en net zo goed door dat van struiken en planten natuurlijk. Bladeren zorgen ook nog voor meer organisch materiaal in de grond, wat heel belangrijk is voor de structuur en om vocht vast te houden, zoals iedere tuinier weet.
Blad dat verzameld is van plaatsen waar het echt niet kan liggen, kan mooi op grond uitgespreid worden die anders kaal de winter in zou gaan. Want een bladerlaag is ook nog eens goede bescherming tegen kou, tegen uitdrogen en tegen regeninslag. En in de bladermassa overwinteren insecten.

Herfstwandeling

Dood blad is dus bepaald geen afval. Het hoort thuis in de kringloop van de natuur. Die kringloop maakt het mogelijk dat bomen enorm groot kunnen groeien. Dat gun je al de nieuw geplante begroeiing in Park Lingezegen ook. Hier zullen de bladblazers de bladeren niet verstoren. Hier liggen ze klaar voor een herfst- of winterwandeling.
Gewoon lekker door de bladeren schoppen, laat kinderen er een berg van bouwen waar ze in kunnen ploffen, en geniet van de mooie kleuren en vormen van de bladeren.

 

Margreet Jellema

 

Foto: Pixabay.com

Misschien vind je deze berichten ook interessant