verhalen

28-06-2016 Ooievaars stelen de show

In februari van dit jaar liet de familie Koopman op Doornikshof aan de Waaldijk in Bemmel tegenover Sprok een degelijk ooievaarsnest op een paal plaatsen. Dit gebeurde door vakman Henk van Zetten uit Wageningen. Dieren- en plantenkenner Joop Koopman vertelt dat op 22 maart drie ooievaars bij het nest verschenen. Een jong, ongeringd paar vestigde zich er, de derde droop af.

Twee kuikens

Twee maanden later, op 22 mei, werd duidelijk dat er twee kleine kuikens waren. De oudervogels lossen elkaar af bij het op de kinderen passen en voedsel of aanvullend nestmateriaal verzamelen. Dat voedsel bestaat uit muizen, mollen, kikkers, regenwormen, grote kevers en soms ook jonge vogels. De ouder die deze boodschappen doet, bewaart ze in zijn krop en braakt ze uit voor de jongen.

Veel bekijks

In deze zuidpunt van Park Lingezegen aan de drukbevaren Waal komen veel fietsers, sporters en wandelaars voorbij. Zij staan over het algemeen graag even stil bij het ooievaarsnest met de inmiddels al behoorlijk grote jongen, dat vanaf de hoge dijk van dichtbij goed te bekijken en fotograferen is. De passanten reageren enthousiast op de ooievaars, maar niet iedereen is er even blij mee. Momenteel wordt geprobeerd het weidevogelgebied Ambtswaard in de Bemmelse Polder een kleine twee kilometer noordoostelijker nieuw leven in te blazen. Ooievaars behoren tot de predatoren, die ook jacht op grutto- en kievitkuikens kunnen maken.

Eind juli het huis uit

Ik maakte de foto’s hierbij op 23 juni. Jonge ooievaars vliegen gemiddeld 64 dagen nadat zij uit het ei zijn gekropen uit. Voordat zij op eigen wieken gaan, doen zij vliegoefeningen op het nest en tussen nest en nok van het dak van het huis. Dus het ooievaarsgezin zal normaal gesproken zeker wel tot half juli op zijn thuishonk te bewonderen zijn.

 

Koos Dansen, natuurpublicist
j.dansen@chello.nl

Trefwoord(-en):

Agenda

nieuwsbrief

nieuwsbrief

Download de app

facebook

facebook-vind-ons-leuk

Reacties zijn gesloten.

×