Ommetje De Park: ruim 3 km lang even de stad uit

Direct ten zuiden van nieuwbouwwijk Schuytgraaf loopt het nieuwe ommetje van Park Lingezegen. Ruim 3 km lang even de stad uit. Water en groen en sporen van zowel het verleden als van de toekomst. Want in een park in volle ontwikkeling is het landschap dynamisch.

 

De folder met routebeschrijving begint bij De Park 10 maar niets staat u in de weg om ergens anders aan te haken.
Meteen al bij De Park is zichtbaar wat dat is, een dynamisch landschap: dijkjes van enkele meters hoog vormen lange patronen door het omgewoelde terrein dat vorig jaar nog groen weiland was. Het is duidelijk dat hier nog een boel werk verzet gaat worden.
In de loop van deze zomer wordt een circuit van verharde paden op de dijkjes aangelegd, bestemd voor wandelaars en fietsers. De zandlaag bovenop de dijkjes wordt later weer verwijderd, maar dient nu om de dijklichamen goed te laten ‘zetten’ zodat ze straks niet verzakken. Bovenop de dijkjes liggen groene netten die oeverzwaluwen moeten weren. De zandlaag is voor hen erg aanlokkelijk om hun nesten in te maken. Omdat oeverzwaluwen niet verstoord mogen worden, zou er dan deze zomer niets meer terechtkomen van de aanleg van paden.

 

Ook het kasteelterrein naast de dijkjes is in ontwikkeling. Het heeft een rijk verleden, dat niet meer zichtbaar is sinds in 1819 het kasteel De Park werd afgebroken. Maar ook een bruisende toekomst: hier komt een evenemententerrein. Om de archeologische resten van fundamenten niet te beschadigen, wordt het terrein opgehoogd.
In de lange notenlaan vindt de wandelaar het verleden nog levend terug. Dit was de lommerrijke toegangsweg naar het kasteel voor bezoekers die met de trekschuit via het kanaal De Grift aankwamen. Rijksweg Noord loopt nu over de dijk die langs het kanaal liep en waarop toen een zandweg lag.
Een tunneltje onder het spoor door brengt, ergens in de komende jaren, de Rijksweg en de rest van Park Lingezegen binnen bereik.

 

Een groene corridor leidt naar Schuytgraaf. Vooral het noordelijke bosje is volop in ontwikkeling: op de Boomfeestdag van dit jaar plantten schoolkinderen hier duizenden nieuwe boompjes en struiken. Het heeft even tijd nodig, maar op deze natte klei groeit bos snel, en dan ontstaat hier een fantasievol Speelbos. Nog sneller groeien de fleurige bloemen, zoals streepzaad, kattenstaart, hoornbloem en ook brandnetels en distels. Wat moet de natuur zonder brandnetels en distels? Heel veel dieren, vooral insecten, kunnen niet overleven zonder deze nuttige planten. En jonge brandnetels kun je nog eten ook, in de soep bijvoorbeeld!

 

Bij De Laar maakt de wandelaar kennis met een buurtschap van oorspronkelijk drie boerderijen, op een plek waar sinds de IJzertijd al gewoond is. Nu herinnert de grote boerderij, waarin De Buitenplaats is gevestigd, nog aan het verleden. Hier kunnen wandelaars, tijdens werkuren, uitrusten met koffie en wat lekkers in de horeca die gedreven wordt door gehandicapten.

 

De eendenpoel vormt een oase van rust voordat de dynamiek weer toeslaat. De route leidt langs de bekende dijkjes de nieuwe tijd in, welke toch verbonden blijkt met het verleden.

 

 

Margreet Jellema,

Bureau De Knotwilg

 

Folders van de wandeling zijn onder andere verkrijgbaar bij het informatiepunt Schuytgraaf, De Buitenplaats en op werkdagen bij het projectbureau Park Lingezegen, De Park 10.en op www.parklingezegen.nl.

Misschien vind je deze berichten ook interessant