verhalen

10-10-2014 Noten rapen in De Park (voor wie niet wil hardlopen)

Akkoord, een kokosnoot is erger, maar je wilt ook geen walnoot op je hoofd krijgen. Behalve dat je bij het rapen van noten het risico loopt geraakt te worden door een vallende noot, is het ook nog eens  verslavend. Oppassen dus als je eraan begint. Wie het toch aandurft moet nu naar de Notenlaan in De Park. De vele tientallen bomen daar laten hun vracht vallen.

Ik raap in mijn eentje in de lange Notenlaan. Wanneer de wind even aanzet, klinkt overal om me heen het doffe ploppen van vallende noten.  Deze winter zullen noten vaak op het menu staan. Een heel smakelijk en gezond vooruitzicht.
Het is trouwens goed afgelopen met me: alleen enkele inslagen op mijn schouders en ik kon me losmaken van het rapen. Ik moest ook wel, mijn fietstassen zaten vol.
Volgens de stratenmakers die aan het eind van de laan de laatste meters aan stenen in het pad leggen, wordt er druk geraapt. Maar de natuur is erg gul. En de natuur is vroeg dit jaar, dus misschien houdt de notenval er ook vroeg mee op. Ik durf het niet te voorspellen.

Net als vele andere nieuwe paden in De Park is ook de Notenlaan binnenkort klaar en open voor wandelaars en fietsers.
Op het ook net aangelegde circuit vindt komende zondag, 12 oktober, het spektakel plaats van de estafetteloop. De Notenlaan maakt geen deel uit van de looproute deze dag, maar wel van de  wandelroute De Park die beschreven is in een folder en staat op de site van Park Lingezegen.
Informatie over komende zondag:  Lingezegenloop
Informatie over wandelroute De Park: Wandeling De Park (pdf)

Ter afronding nog wat tips over het drogen van de noten, een  zorgvuldig werkje dat enkele weken duurt. Als  er nog delen van de bolster om de noot zitten, deze  er zo snel mogelijk afhalen want ze houden de noot vochtig.  De oogst uitspreiden. Platte dozen van de supermarkt vind ik heel handig hiervoor. Dagelijks keren en zoveel mogelijk in de wind en liefst in de zon laten liggen. Een beetje mooie herfst is een pré, maar bijvoorbeeld op een wat tochtige zolder lukt het ook.
Noten die te lang nat blijven, gaan schimmelen van binnen. Daarom bij het kraken van de noten  altijd even opletten of er geen witte, harige waas op zit. Die begint vaak bij de punt. De noot is dan niet meer lekker en niet meer gezond.

Margreet Jellema,
Bureau De Knotwilg

week 41 noten (2)

Agenda

nieuwsbrief

nieuwsbrief

Download de app

facebook

facebook-vind-ons-leuk

Reacties zijn gesloten.

×