Ga naar de inhoud

Mysterieuze mast in Waterrijk-Oost onderzoekt opname en uitstoot van broeikasgassen.

Ben je onlangs nog bij het vogelkijkscherm geweest in Waterrijk-Oost? Dan heb je hem misschien wel zien staan… Een mysterieuze mast in het riet: een opstelling voor het meten van de opname en uitstoot van CO2 en methaan. Deze is hier neergezet door Wageningen Universtiy & Research om onderzoek te doen naar de opslag en uitstoot van broeikasgassen in het rietmoeras van Waterrijk-Oost.

De meetopstelling voor het meten van de uitstoot van broeikasgassen in Waterrijk-Oost.

Hoeveel broeikasgassen slaan nieuwe natte natuurgebieden op?

De afgelopen jaren zijn er op veel plekken in Nederland nieuwe natte natuurgebieden aangelegd. Ook in Park Lingezegen. Hier zijn in Waterrijk (zowel west, als oost) rietmoerassen aangelegd. Hun waarde voor het planten, dieren- en vogelleven hebben deze nieuwe natuurgebieden al ruim bewezen. Maar over de opslag van broeikasgassen in deze gebieden is minder bekend.

Er is al wel veel bekend over de opslag van broeikasgassen in natte natuur op veengronden. Maar over de bijdrage van nieuwe natte natuurgebieden op bijvoorbeeld klei- en zandgronden aan de opslag van broeikasgassen is minder bekend. Dit wordt nu onderzocht door de Earth Systems and Global Change groep van Wageningen University & Research, onder andere in Waterrijk.

Met de resultaten van het onderzoek hopen de onderzoekers wat te kunnen zeggen over hoe nieuwe natte natuurgebieden (in het bijzonder op zand- en kleigrond) bijdragen aan de opslag van broeikasgassen en daarmee aan het tegengaan van klimaatverandering.

Hoe wordt het onderzoek gedaan?

Het onderzoek wordt gedaan met verschillende meetinstrumenten die kunnen waarnemen hoeveel broeikasgas er opgenomen of uitgestoten wordt door het rietmoeras.

De Fluxmeter in het riet.

Daarbij wordt gekeken naar twee broeikasgassen: CO2 en methaan. Methaan is een veel krachtiger broeikasgas dan CO2. Ook is bekend dat natte natuur methaan uitstoot (dit gebeurt via het water, de planten, de bodem en het riet). Maar als er meer CO2 wordt vastgelegd dan methaan uitgestoten, is het resultaat dat er broeikasgas wordt vastgelegd in het moeras.

Bij het meetsysteem is ook een weerstation geplaatst om extra gegevens te verzamelen. Het geheel werkt op zonne-energie.

De hele meetinstallatie wordt van stroom voorzien door middel van zonnepanelen.

Om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen, hebben afgelopen najaar drie studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein alvast gekeken naar de natuurwaarde, het watersysteem en de waterkwaliteit in Waterrijk Oost.  

Meer weten?

Mocht je meer willen weten over het onderzoek kan je contact opnemen met Bart Kruijt van de Earth Systems and Global Change groep van Wageningen University & Research via bart.kruijt@wur.nl.

Misschien vind je deze berichten ook interessant