Ga naar de inhoud

Het Park van … Herman Teunissen

In Het Park van… vertellen bezoekers, ondernemers en anderen over hun ervaringen in het park. Deze keer: Herman Teunissen. Als oudste ‘geboren en getogen’ inwoner van Ressen heeft hij heel wat veranderingen meegemaakt in zijn dorp.  Samen met de Vereniging Dorpsbelangen Ressen en Park Lingezegen heeft hij de historische wandeling ‘Ommetje Ressen’ opgezet.

Wie is Herman Teunissen?

“Ik ben geboren op een boerderij in Ressen. Als je bij Ressen het viaduct over gaat, over de Stationsstraat, dan ligt er rechts een watertje. Daar stond ons ouderlijk huis. Mijn vader had een gemengde boerderij met varkens en fruitbomen. Maar toen de A15 werd aangelegd moesten we verhuizen naar een andere boerderij. Onze vader zei: “Voordat je besluit boer te worden, moet je gaan studeren”. Hij had die kans zelf nooit gekregen. Dat hebben mijn broers, zus en ik allemaal gedaan, en we kregen inderdaad een goede baan. Ik ben toen in de financiële sector terechtgekomen, iets wat ik altijd leuk heb gevonden en wat als penningmeester van verschillende stichtingen nu ook goed uitkomt. 

Uiteindelijk, toen mijn ouders de boerderij niet meer konden runnen, heb ik het bedrijf toch overgenomen. Blijkbaar zit het toch in mijn bloed. Nu woon ik op de boerderij er en heb ik 1,5 hectare fruitbomen. In de herfst komen vijftig vrijwilligers helpen met plukken. Ze nemen mee wat ze nodig hebben en de rest gaat naar Groeningen waar er sap van gemaakt wordt.

Herman bij de Bos Idyle

Herman X Park Lingezegen

Ik vind het belangrijk dat de geschiedenis van deze plek nog bewaard blijft. Er is hier zoveel veranderd: de snelwegen, de Betuwelijn en een groot deel van Ressen heet nu Nijmegen Noord. Niet dat ik altijd tegen verandering ben. Zo staan de windmolens, die nu tussen de Stationsstraat en de A15 staan, volgens mij niemand in de weg. Ze geven ook weer een stukje van de inkomsten terug aan de gemeenschap.

Ik vind het daarom extra bijzonder dat we samen met Park Lingezegen het ‘Ommetje Ressen’ hebben kunnen maken. De route loopt deels over het klompenpad en overal staan borden over de geschiedenis van deze plek. Op een van de borden staat ook een foto van de boerderij waarin ik ben geboren.

Daarnaast hebben we, samen met Park Lingezegen, het kasteelterrein Ressen of Bos Idylle gerealiseerd, waar in de 13e eeuw een kasteel stond. De contouren van het kasteel zijn gemarkeerd met betonelementen. Aan de westkant van het park staan hoogstamfruitbomen van verschillende oude rassen. Daarnaast ligt ook nog het openluchttheater. Het beheer van het park doen we samen met drie andere vrijwilligers. Ik ben heel blij dat we op deze manier een stukje geschiedenis en groen kunnen behouden in ons dorp.

Wat Park Lingezegen voor mij zo bijzonder maakt…

Als je hier op zaterdag bent, dan vind ik het echt opvallend dat er zoveel mensen zijn die wandelen. Dat is sinds Corona echt toegenomen volgens mij. Park Lingezegen zorgt ervoor dat er een groene buffer blijft tussen Arnhem en Nijmegen. Als we bezig zijn met onderhoud in het park, dan kom je altijd wel mensen tegen. Dan maak je even een praatje. Dat vind ik ook belangrijk. Dat je elkaar op die manier nog tegenkomt.

Het mooiste stukje van Park Lingezegen…

Mijn favoriete plek is het Grachtenpad bij de Bos Idylle. Er staan hier prachtige oude wilgen. Die staan er misschien al wel zestig jaar. Zolang ik mij kan herinneren. Vroeger liep hier ook de gracht rondom het kasteel . We hebben die voor een groot deel weer hersteld. Met het pad kun je er mooi langslopen.

Het grachtenpad met de oude knotwilgen

En als we pauze hebben, gaan we altijd hier in het prieeltje zitten. Hier heb je een mooi uitzicht over het park. Wat ik zo bijzonder vind aan de Bos Idylle is dat de natuur hier echt zijn gang kan gaan. De bouwwerken zijn zo ontworpen dat de natuur zich er langzaam in kan nestelen. Elk seizoen verandert het beeld: het bos groeit langzaam verder, de bloemenweide bloeit en de bosrand met struiken trekt vogels en insecten aan. In de winter, als de bladeren van de bomen zijn gevallen, kun je zelfs de kerktoren van Ressen zien. Het is een plek waar natuur en geschiedenis samenkomen, en dat maakt het extra speciaal.

Mijn toekomstwens voor Park Lingezegen…

Nederland versteent, en dat is jammer. Ik hoop dat Park Lingezegen in de toekomst het groen hier in de regio in stand kan houden. Het is belangrijk voor de natuur, maar ook voor de mensen. Bij ons wordt het park ‘Bos Idylle’ veel gebruikt. Ook het rondje en het klompenpad worden veel gelopen. Daaraan zie je dat mensen er echt behoefte aan hebben. Dus ik hoop dat het park doorgaat waar ze mee bezig zijn en dat er in de toekomst misschien nog wel meer van dit soort projecten komen. 

Het ommetje volgt de noordelijke route van het Klompenpad: het Zeegsepad. Op de panelen die langs deze route staan, vind je informatie over de geschiedenis van Ressen. De informatie is ook terug te lezen op: http://mijngelderland.nl/routes/ommetje-ressen.

Misschien vind je deze berichten ook interessant