Meerdere RijnWaalpaden

Elk wezen wil ergens naar toe, zowel mens als dier, en elk volgt zijn eigen pad. Confucius zei al dat het pad zelf het doel kan zijn. Zonder filosofisch te doen, gaat dit ook op voor de verbindingsroutes door Park Lingezegen.

Neem het net geopende RijnWaalpad. Het voert fietsers gestroomlijnd van de Rijnkade in Arnhem naar de Waalkade in Nijmegen of vice versa. Op een gewone fiets doe je er 40 minuten over, wordt beloofd. Geweldig, zo kom je nog eens ergens. Ik heb het nog niet uitgeprobeerd en ben benieuwd hoe lang ik er over ga doen.
Een stukje van het RijnWaalpad pakken is een plezier op zich, je hoeft niet ergens heen te willen. Het landschap ontrolt zich naast je, vaak weidse weilanden, soms razende autowegen, bosjes en moerassen, veelal vers aangelegd, veel lucht en ruimte en de wind om je oren. Een route om je over te verplaatsen en om prettig te verblijven.

Daarvan lopen er meer door Park Lingezegen dan je misschien denkt. Want niet alleen mensen gebruiken het gebied, we delen het met ontelbaar veel andere soorten van leven. En die willen zich ook verplaatsen. Voor hen worden ook mogelijkheden daarvoor aangelegd want het agrarische landschap biedt hen deze niet of nauwelijks
Voor al die dieren, zoals wezels, kikkers, salamanders, egels, spitsmuizen, reeën, en niet te vergeten ontelbaar veel soorten insecten, zijn doorgaande verbindingen van levensbelang. Ze gebruiken de ecologische verbindingszones om op zoek te gaan naar leefruimte voor de volgende generatie als het ‘thuis’ vol zit, naar nieuw leefgebied als het oude teloor gaat omdat er wordt gegraven, aangelegd, gemaaid, geplant of gekapt. Dat kan nou eenmaal gebeuren in de aanlegfase van Park Lingezegen. Ook gebruiken ze de zone als leefgebied. Ze vinden er beschutting, veiligheid tegen bijvoorbeeld roofvogels, of juist de prooidieren die ze nodig hebben, voedsel, water, jongen kunnen er groot worden, er zijn er plekjes om te overwinteren.

Het gebied van de Bemmelse Zeeg biedt water, moeras, grasland, ruigte, bos. Het is een ecologische verbindingszone die begint onderaan de Waaldijk bij Doornik en loopt tot aan de Linge. De natuurgebiedjes liggen niet altijd aan elkaar vast maar zijn wel goed te bereiken. De zeeg zelf biedt met zijn glooiende oevers vol riet en andere planten een lang nat verbindingspad. Voor elk wat wils, kan je zeggen.
De Bemmelse Zeeg begint onderaan de Waaldijk bij Doornik en loopt door tot aan de Linge. Daar begint Waterrijk dat een groot natuurgebied gaat worden met weer water, moeras, gras, ruigte en bos. Langs de Arnhemse wijk Schuytgraaf loopt vervolgens een natte en een droge ecologische zone tot de Rijn in zicht komt.

Daar ligt het dan: het Rijnwaalpad voor dieren, deels zelfs naast het RijnWaalpad voor mensen. Geen enkel dier zal het in 40 minuten doorkruisen van Rijn naar Waal, maar vele zullen zich ergens onderweg in de verbindingszone heel prettig voelen. Het gaat niet er niet altijd om het doel te bereiken, het pad zelf is het doel.

Margreet Jellema,
Bureau De Knotwilg

 

foto 1 opening RWpad

Bijschrift foto
Tijdens de opening van het RijnWaalpad fietsten de wethouders van de gemeentes Nijmegen, Overbetuwe, Lingewaard en Arnhem, waardoorheen het RijnWaalpad loopt, elkaar vriendschappelijk tegemoet.

Bijschrift uitgelichte foto
Een verbindingszone met struiken en bloeiende ruigte

Misschien vind je deze berichten ook interessant