Kinderen kiezen voor bomen

“Dan wordt het tijd om iets te doen
Aan een zorgeloze toekomst
Aan je eigen stukje groen
Want als de bomen het niet pikken
Dan laten ze ons stikken
Frisse lucht is veel meer waard dan een miljoen!”

 

Luidkeels zingen 650 kinderen dit refrein op de Nationale Viering Boomfeestdag op 12 maart in Park Lingezegen. Vandaag planten ze samen ruim 3000 bomen en struiken. Maar voor het zover is, staat er nog van alles op het programma.

 

Bomen zijn belangrijk

 

140312-nationale-boomfeestdag-nvanderkrogt-IMG_0223De kinderen komen in vrolijke groene T-shirts achter hun begeleiders aan binnenstromen in Intratuin Elst. Sommigen nog wat verdwaasd, anderen al vol enthousiasme. Boomfeestdag-ambassadeur Helga van Leur en rapper Luc Weegels openen de dag en introduceren de burgemeester van Overbetuwe en de directeur van de Nationale Boomfeestdag. Die benadrukken dat het belangrijk is dat kinderen bomen planten: kinderen maken nog mee dat de boom groot wordt én leren op jonge leeftijd dat bomen en natuur belangrijk zijn. De kinderen uit de groepen 7 van scholen uit de regio lopen even later door de hele Intratuin. Bij ongeveer 25 kraampjes leren ze allerlei dingen over bomen, natuur en milieu. Nietsvermoedende bezoekers weten niet wat ze overkomt: “We kwamen hier net binnen, en we dachten: wat is hier aan de hand, overal kinderen!”

 

Sprinkhanen en knotwilgen

 

Die kinderen vermaken zich intussenIVH-7422-20140312-2 prima, vooral de geroosterde sprinkhanen en meelwormen zijn erg spannend. De reacties verschillen: sommige groepen komen vijf keer terug om nog een knapperige sprinkhaan te halen, terwijl in andere groepen alleen een stoer meisjes wel durft te proeven. Bij de stand van Park Lingezegen leren de kinderen dat knotwilgen hele nuttige bomen zijn. Ze bieden een schuilplaats voor dieren en van de wilgentenen kun je manden maken. De knotwilgen-les lijkt niet overbodig, aan de eerste reactie van een meisje te horen: “Maar wat is een knótwilg?” De ontdekking dat je hout soms ook kunt eten, vindt de één leuker dan de ander. Zoethout heeft toch niet alleen een zoete smaak. Gelukkig zijn er voor de wat kieskeurige kinderen ook verse appelflappen en felgekleurde flesjes sap.

 

Kiezen voor bomen

 

De vraag “Kiezen jullie vooIVH-7190-20140312r bomen?” komt vandaag vaak terug. Het enthousiaste en massale antwoord “jaaaaaaaa” van de kinderen maakt duidelijk wat zij ervan denken. Staatssecretaris Sharon Dijksma kiest ook voor bomen: “We vieren de Boomfeestdag omdat bomen belangrijk zijn voor onze aarde.” Ze vindt het te gek dat we vandaag bomen gaan planten in het grootste park van West-Europa, Park Lingezegen.

 

Om er achter te komen of de politiek ook voor groen kiest, vindt vandaag het allereerste Jeugd-Groen-Debat plaats. Er wordt door de kinderen en politici uit de Tweede Kamer, Provinciale Staten en gemeenteraden gedebatteerd over twee stellingen. De eerste is: ‘Scholen moeten elke week les geven over natuur’. Daphne reageert: “Als je één keer in de week leskrijgt over natuur, dan schiet je meer op. Anders kom je misschien op de middelbare school achter, of later in je leven.” Eén van de andere kinderen vult aan: “Als je meer over natuur weet, dan kun je er later meer mee doen en krijgen we meer natuur.” Het idee van GroenLinks wordt met gejuich ontvangen: “Geen les over de natuur, maar les ín de natuur.” Ook over de tweede stelling ‘De gemeente moet stoppen met de aanleg en onderhoud van groen’ wordt flink gediscussieerd. Is de gemeente verantwoordelijk omdat wij daar belasting voor betalen, of moeten volwassenen en kinderen zelf zorgen voor groen? Uit de sterke argumenten van de kinderen blijkt dat ze het debatteren al goed geoefend hebben op school. Dat belooft wat voor later.

 

3000 nieuwe bomen

 

Na een korte moestuinspeIVH-7620-20140312urtocht lopen de kinderen in een lange optocht naar de plantlocatie. Direct aan de A325 tussen Arnhem en Nijmegen worden straks de bomen geplant. Maar eerst geven verschillende politici, de hoofdsponsors, Gerard Joling, boyband B-Brave én groep 7 van basisschool Stap voor Stap uit Elst de aftrap met het planten van twaalf walnootbomen in een bomencirkel. Dan mogen de kinderen zelf aan de slag. Onder de warme lentezon graven ze duizenden gaten voor kleine boompjes en struiken in de harde kleigrond. En ze planten hun eigen, grotere schoolboom naast de zelf versierde Boomfeestpalen. Na het zware werk mogen ze uitrusten of doorspringen bij de optredens van Gerard Joling en B-Brave, waarmee deze Boomfeestdag op een spetterende manier afgesloten wordt.

 

 

Joanne Annot

Stagiaire Communicatiebureau de Lynx

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant