Kinderboerderij, dieren echt meemaken

Het is, echt niet alleen voor kinderen, een bijzondere ervaring om dichtbij een dier te komen. Om het te aaien, te voeren en te merken hoe het op je reageert. Als je erop let kom je, lopend of fietsend door Lingezegen, een heleboel dieren tegen. Ze vliegen je voorbij, en als je heel goed kijkt zie je er een verdwijnen in een muizenholletje. Dat kan anders.

Op de kinderboerderij van Landerij De Park kom je dieren wel tegen, echt, hun leven levend en vertrouwd met aaiende en knuffelende kinderen. Zo scharrelen onder de oranje warmtelamp jonge Hollandse blauwen, een kippensoort dat bijzonder mooi in de veren zit. ‘Die nemen we iedere dag in de hand om ze te laten wennen aan mensen’, zegt Wim Veenendaal, samen met Noor uit Irak de vrijwilliger van dienst op de regenachtige middag waarop ik binnenloop.

Niet alleen de kippen, ook de schapen Liz en Sara hebben over gebrek aan liefdevolle aandacht niet te klagen. Hetzelfde geldt voor twee Duitse reuzen. De heerlijk zachte, enorme konijnen met hele lange opstaande oren komen hoopvol af op bezoekers aan hun kooi. Trui en Truus heten ze. Ook zij zijn nog jong, zoals alle levende have in de ook nog heel jonge kinderboerderij.

Op Landerij De Park mag iedereen bij de dieren in de hokken komen. En dat is best bijzonder, licht Andries Huiskamp later toe. Hij is coördinator van de kinderboerderij en zorgt ervoor dat er altijd minstens twee vrijwilligers aanwezig zijn. Maar in de weekenden is het vaak zo druk dat er meer mensen nodig zijn. ‘Zodat er altijd iemand bij de hokken kan staan, om de mensen erop te wijzen hoe ze goed met de dieren om moeten gaan. En ook om ze over een drempel te helpen. Dan zie je hoe een jochie dat eerst bij het hekje blijft staat, uiteindelijk toch het hok inkomt en het schaap durft te aaien. Heel mooi is dat.’

‘Het is hier nog lang niet af, we zijn nog volop in opbouw’, vervolgt hij. ‘Het hoeft ook niet echt af te komen. Er blijft mogelijkheid om iets nieuws te gaan doen.’ Nu zijn er schapen, konijnen, kippen en cavia’s. In de nabije toekomst komen er twee ezeltjes bij. Ook varkens worden verwacht.  De binnenhokken krijgen een uitloop naar buiten. En nog veel meer staat op het wensenlijstje van de ploeg vrijwilligers die de kinderboerderij draaiende houdt.

Wie zijn deze vrijwilligers? Vrijwilligers doen de verzorging van de dieren, zoals voeren en schoonmaken van de hokken, en zorgen voor de begeleiding van bezoekers. Op de Helicon in Nijmegen worden speciaal cursusmiddagen georganiseerd om kennis op te doen. Die over konijnen en kippen zijn geweest maar er komen er nog een aantal. Ook internet levert veel kennis. En iedereen kan door mee te draaien al doende kennis en ervaring opdoen.

De vrijwilligers van Landerij De Park zijn voor minimaal twee dagdelen per maand beschikbaar maar sommigen zijn  twee of drie dagen per week in touw. Toch zijn er nog altijd meer mensen welkom. Net als voor de andere onderdelen van de Landerij, zoals de moestuinploeg of het bouwteam.
Wil je ook vrijwilliger worden? Neem eens contact op!

Meer informatie op:  landerijdepark.nl

 

Margreet Jellema,
Bureau de Knotwilg

Misschien vind je deze berichten ook interessant