Je nest uit voor de vogels

Je moet er vroeg voor uit de veren, maar dan hoor je ze, overal in landelijk Park Lingezegen: de vogels die volop zingen, piepen, tsjilpen. Omdat het voorjaar is.

Bij de meeste vogelsoorten zijn het de mannetjes die zich zo laten horen omdat nu de hormonen opspelen die hen aanzetten een vrouwtje te zoeken en te nestelen. Vooral in de ochtendschemering gaan ze los. Ze proberen een vrouwtje te lokken en laten ook weten aan omringende soortgenoten dat dit hun territorium is.  Daarom wordt ook een hoog plekje gekozen, zodat het geluid ver draagt. De veldleeuwerik zoekt niet een boomtop op, zals de meeste andere soorten, maar stijgt zelf, al zingend, omhoog.

Omdat de soortgenoten ook zingen, weten de mannetjes van elkaar wie waar zit, het geeft rust te weten dat er geen indringers zijn. Elkaar herkennen ze onderhand wel.

In de avondschemering valt een gematigder herhaling van het ochtendconcert te beluisteren.

In het begin van de lente zijn het vooral de standvogels die zingen, zoals het roodborstje en de winterkoning. Later komen daar de zomergasten bij die aanvliegen uit hun warmere winterverblijven, zoals de fitis, rietzanger en zwartkop. Na de langste dag, 21 juni, neemt het gezang af.

Rietzanger – Foto: Piet Munsterman / Saxifraga

Waarom zo vroeg al zingen?

Dit tijdstip komt vogels goed uit. Het is dan nog niet licht genoeg om naar voedsel te zoeken, zoals insecten. Bovendien zijn die nog niet actief omdat het nog niet warm genoeg is. Voordeel is ook dat het op een vroege ochtend vaak windstil is en de lucht is wat vochtig. Hierdoor klinkt het geluid mooi gelijkmatig ver door.

Een ochtendwandeling in Lingezegen, waar tal van bossen zijn aangeplant, is een verfrissend begin van de dag. Leuk als je een vogelzang kan koppelen aan de dader, er zijn tal van internetsites die hierbij van nut kunnen zijn. Maar gewoon rust nemen, stilstaan en luisteren in de prille ochtendlucht is al genoeg aan genoegen.

Niet alle vogels openen gelijktijdig hun snavels. Door na elkaar te beginnen, wordt het niet zoveel kabaal dat ze hun soortgenoten niet meer kunnen onderscheiden.

Veldleeuwerik – Foto: Piet Munsterman / Saxifraga

Wil je ook genieten van een heerlijk vogelconcert? Hieronder vind je het programma voor een vroege voorjaarsochtendzang:

  • Gekraagde roodstaart: 90 minuten voor zonsopgang
  • Veldleeuwerik: 80 minuten voor zonsopgang
  • Zanglijster: 70 minuten voor zonsopgang
  • Merel: 60 minuten voor zonsopgang
  • Winterkoninkje: 55 minuten voor zonsopgang
  • Pimpelmees: 45 minuten voor zonsopgang
  • Tjiftjaf: 30 minuten voor zonsopgang
  • Spreeuw: 15 minuten voor zonsopgang
  • Gaai, Kneu, Bonte specht en Groenling: Rond zonsopkomst

 

 

Margreet Jellema

Foto omslag: Tjiftjaf – Luc Hoogenstein / Saxifraga

Misschien vind je deze berichten ook interessant