Werkzaamheden

4-12-2019 Hoogste punt spoorbrug Hoge Noot bereikt

Met de plaatsing van het brugdeel over het spoor is het hoogste punt van de spoorbrug ‘Hoge Noot’ bereikt. Een bijzonder moment in de aanleg van deze iconische landmark.

Nachtelijke operatie

 

Met het plaatsen van het spoor kruisende brugdeel werd in de nacht van 1 op 2 december rond kwart voor drie ’s nachts het hoogste punt van de Hoge Noot bereikt. Het plaatsen van het brugdeel over het spoor was een flinke operatie.

Eerst werd de spanning van de bovenleiding gehaald en de bovenleiding geaard. Het aarden voorkomt dat er stroom kan overspringen op de burg en of kraan. Vervolgens moest met de grootste precisie het spoordeel geplaatst worden. Dit was goed voorbereid met een proef-hijs eerder die week om de hijsoperatie na te bootsen. Rond kwart voor drie ’s nachts kwam het sein ‘brugmeester’ vanuit Strukton; het deel was succesvol geplaatst!

 

Bijna alle brugdelen ten oosten van het spoor, inclusief het deel over het spoor, zijn nu geplaatst.

Geen hinder treinverkeer Arnhem – Nijmegen

Het treinverkeer heeft geen hinder ondervonden van de werkzaamheden aan de spoorbrug. De plaatsing van het deel over het spoor vond tegelijkertijd plaats met andere werkzaamheden op de spoorlijn Arnhem – Nijmegen. Daardoor was het niet nodig het treinverkeer extra stil te leggen. Maandagochtend 2 december reden de eerste treinen al onder de Hoge Noot door!

Oplevering Hoge Noot in voorjaar 2020

De volgende stappen zijn het plaatsen van de brugdelen aan de overzijde van het spoor bij De Park en het aanleggen van de bestrating. De oplevering van de brug is gepland in het voorjaar van 2020.

De foto’s bij dit bericht zijn gemaakt door Strukton.

Over de spoorbrug

Spoorbrug Hoge Noot komt te liggen in het verlengde van de Notenlaan in Elst. Via de Hoge Noot kunnen wandelaars en fietsers direct vanaf De Park het spoor oversteken naar de 1e Weteringsewal (Elst). Aan de andere kant van het spoor loopt de Notenlaan verder door, en sluit aan op Het Waterrijk-West. Er komt ook een veilige oversteekplaats voor wandelaars en fietsers over de Rijksweg-Noord.

De Hoge Noot wordt een ware landmark in Park Lingezegen en vormt voor recreanten een belangrijke verbinding tussen de deelgebieden De Park en Het Waterrijk. De bouw van de brug is live te volgen via een webcam op www.parklingezegen.nl/spoorbrug.

Reacties zijn gesloten.

×