verhalen

12-07-2016 Hond en baas samen aan de slag

Cooper op het hondenspeelveld

Park Lingezegen biedt veel wandelmogelijkheden voor baasje en hond. Maar er kan nu nog meer: op het nieuwe hondenspeelveld kunnen hond en baasje samen aan de slag. Samen spelen of zelfs trainen. Dit versterkt hun relatie.

Guus Westra heeft drie jaar geijverd voor de aanleg van dit hondenspeelveld. In de loop van de tijd is door inspraak het een en ander veranderd aan zijn ontwerpplannen. Maar nu ligt het veld er sinds enkele weken, tussen het evenemententerrein en het trafostation, in deelgebied De Park.

Guus zit op een speeltoestel te vertellen hoe tevreden hij is met het resultaat. Onderwijl springt de kleine, pittige Mans, door wie Guus op het idee kwam dat er behoefte bestaat aan zo’n hondenspeelplaats, fluks en soepel over het hek dat om het terrein staat. De bedoeling is juist dat hij met baasje samen gaat spelen binnen het hek. Maar ja, baasje zit met mij te praten.

Speeltoestel hondenspeelveldToestellen en zand om te spelen

Over het grasveld van een halve hectare staan tal van houten toestellen verspreid zoals een wip en horden. Er zijn ook graafplekken en bosschages, en grote buizen komen nog.

Honden komen en gaan. Ze draaien om elkaar. Ze rennen rond. Ze weten meteen wat te doen met de zandige plek. Zoals Cooper uit Elst, die enthousiast meteen de diepere lagen van het park opzoekt.

Voor een goede band

De toestellen krijgen nog geen aandacht want hond en baasje weten niet goed wat er mee te doen. Maar Guus doorziet de beleving van een hond: het dier wil graag leren. Door samen met behulp van de toestellen te oefenen, groeit de band tussen baas en hond. Ook het zelfvertrouwen en de zelfbeheersing van de hond nemen toe en zijn omgang met andere honden verbetert door de speelse omgang met hen. En het is gewoon leuk om te doen, voor baas en hond. De aandacht die de hond krijgt is heel belangrijk, vindt Guus. Laat wel altijd weten wie de baas is. De hond wil graag pleasen zegt hij, de baas behagen.

Meer informatie over het hondenspeelveld

Er komen bij het hondenspeelveld nog informatieborden met uitleg over de toestellen en regels voor de baasjes. Ook komen er dispensers te staan, om de hondenpoep in te doen.

Ondernemers in het Groen, gevestigd op De Landerij, beheert het terrein. Een groep van vijf vrijwilligers zet de puntjes op de i door de randen bij de toestellen, waar maaiapparatuur niet kan komen, ook kort te houden.

Veilig voor mens en hond

Op het hondenspeelveld leren dieren en baasjes hoe met elkaar om te gaan, met respect voor elkaar. Dit geldt niet alleen hier maar evengoed in de rest van de maatschappij. Daar weet buitengewoon opsporingsbeambtenaar Julian Hervas van mee te praten. Hij legt telkens weer uit waarom honden die los lopen een gevaar zijn voor fietsers, dat ze reeën en andere dieren opjagen, met soms de dood van het dier tot gevolg. Pas na enkele waarschuwingen komt er toch echt een bekeuring aan te pas. “Dan is de hondenspeelplaats heel wat veiliger.”

Margreet Jellema,
Bureau de Knotwilg

 

Uitgelichte foto: Hond Cooper is lekker aan het graven

Trefwoord(-en):

Agenda

nieuwsbrief

nieuwsbrief

Download de app

facebook

facebook-vind-ons-leuk

Reacties zijn gesloten.

×