logo

Meer informatie over Hof Bredelaar

Wat leuk dat je interesse hebt om met ons het eerste jaar te pionieren op Hof Bredelaar op Park Bredelaar. Met deze brief geven wij wat informatie en leggen we uit hoe het werkt.

 

Dit seizoen starten wij, Angelique en Floor, een biologische CSA (Community Supported Agriculture) zelfoogsttuinderij. CSA ofwel gemeenschapslandbouw werd vroeger ook wel pergola-landbouw genoemd. In deze vorm van landbouw gaat het niet alleen om voedselproductie. Het gaat ook om het creëren van een gemeenschap van mensen die graag op de tuin komen om kraakverse groenten te oogsten. En het gaat om vertrouwen: het vertrouwen van ons boeren in jou, opdat jij je aan jouw oogstafspraak houdt. En het vertrouwen van jou in ons, opdat wij zorgen voor goede gewassen die op eerlijke wijze zijn geteeld.

 

Een natuurinclusieve bedrijfsvoering

Hof Bredelaar is een tuinderij waarmee wij een biodivers ecosysteem ondersteunen. Zo werken wij zoveel mogelijk natuurinclusief. Dat houdt in dat wij geen gewasbeschermingsmiddelen (chemische middelen) gebruiken. Door het plaatsen van nestkasten trekken wij vogels aan die plaaginsecten eten. Door het aanleggen van bloemenranden wordt de tuinderij aantrekkelijk voor insecten. Zo ontstaat er een natuurlijke balans. Wij investeren in het opbouwen en steeds gezonder maken van de bodem en het bodemleven zodat de bodem steeds vruchtbaarder wordt. Bijvoorbeeld door het opbrengen van biologische keurcompost. Wij gebruiken geen kunstmest. De vaste paardenmest die wij gebruiken komt van een boer die geen chemische producten voor zijn dieren gebruikt. Zo blijft onze bodem schoon van ontwormingsmiddelen en antibiotica, wat fijn is voor het bodemleven. Zo wordt elk jaar de bodem een beetje beter. Goed voor het bodemleven, voor de plant, het milieu, en dus goed voor jou.

 

Wat telen wij?

Wij telen meer dan 70 soorten groentes, verse kruiden en eetbare bloemen. Van aardpeer tot wortel, van diverse soorten kolen tot een breed assortiment aan bonen (12 soorten verse en droogbonen). Ook hebben wij bijna 20 soorten kruiden. Er zijn mediterrane vaste kruidenplanten (oregano, tijm, salie, rozemarijn) en eenjarige kruiden (bijvoorbeeld anijs en bonenkruid). Naast bijvoorbeeld de ‘gewone’ basilicum Genovese telen wij ook kaneelbasilicum en Thaise basilicum in kleine hoeveelheden. Aan eetbare bloemen telen wij bijvoorbeeld calendula (goudsbloem), kamille, borage en verschillende soorten afrikaantjes.

 

Ons (nog te verfijnen) oogstplan is de downloaden als PDF -> Oogstplan Hof Bredelaar.

 

Zo zie je dat we doorheen het hele seizoen zorgen voor verschillende soorten bladgewassen, de bonen in juni en een deel van juli geoogst kunnen worden, dat we een groot deel van het seizoen vruchtgewassen hebben, dat de verse kruiden ruim beschikbaar zijn en dat we het seizoen afsluiten met de oogst van onder andere de koolgewassen. Voor dit pioniersjaar is het onze insteek om zoveel mogelijk verschillende soorten van een gewas te telen, opdat we kunnen onderzoeken welke variëteiten het goed doen op de tuin en op jouw bord. Zo kweken wij zelf drie soorten rode biet en laten wij een biologische teler ook een soort voor ons opkweken, hebben wij vier soorten spinazie en vier soorten pompoenen.

 

Ook zijn er op het Hof fruitbomen (appels, peren en pruimen) en fruitstruiken (framboos, rode bes, Japanse wijnbes, kruisbessen) aanwezig en aardbeien waarvan geoogst mag worden.

 

Naast al wat eetbaar is, telen wij ook een kleine selectie biologische snijbloemen. Leuk als extra activiteit voor de kinderen, of om iemand eens mee te verrassen.

Hoe werkt onze CSA?

Als je mee wilt doen, koop je aan het begin van het seizoen een oogstabonnement voor het hele seizoen. Je koopt een oogstaandeel per volwassen persoon (14+). Voor kinderen betaal je een gereduceerd tarief (zie tarieven onderaan de tekst). Dit oogstaandeel geeft je recht op een heel seizoen groentes uit de tuinderij.

 

Als er groentes zijn die je niet zo lekker vindt, laat je die staan en neem je van iets anders wat meer mee. Je oogst alleen voor vers gebruik en voor degenen die een oogstaandeel hebben. Het is dus niet de bedoeling dat je oogst voor anderen of voor de vriezer (tenzij er overvloed is van een gewas en wij je uitnodiging om meer te oogsten). De een eet natuurlijk wat meer dan de ander. Je bent er vrij in te oogsten wat je zelf nodig hebt. Iedereen is anders en dat is juist fijn. Er zijn dus geen vaste hoeveelheden per persoon. Je oogst wat je nodig hebt en wat beschikbaar is. Dit werkt op basis van vertrouwen.

 

We delen dus de oogst, maar ook de risico’s. Hoe groot de oogst is, hangt af van de bodem, het weer, de natuur en van ons, boeren. Zo boeren we samen, maar zonder dat jij een schoffel hoeft vast te houden (tenzij je dat leuk vindt, dan ben je van harte welkom ons team van vrijwilligers te komen versterken!)

 

De oogstabonnementen zijn voor 26 weken van half/eind mei tot half/eind november (afhankelijk van de weersomstandigheden). Je kan gedurende de hele week oogsten, ook als wij zelf afwezig zijn. Dus ook op zondag als je zin hebt. Omdat we dit jaar pionieren, beginnen we met een klein groepje mensen. Zo kunnen wij elkaar wat beter leren kennen. Ook zullen wij zo nu en dan iets gezamenlijks organiseren op de tuin.

 

Voor de aanvang van de eerste oogstweek nodigen wij jullie uit op de tuin voor een rondleiding en uitleg over de oogst. Dan laten we zien hoe ons oogstsysteem werkt en waar het materiaal ligt om te oogsten. Daarnaast houden we jullie vanaf de eerste oogstweek wekelijks op de hoogte van het reilen en zeilen van de tuin middels digitale oogstbulletins.

Prijzen en oogstaandelen: op naar een solidair loon voor de boer

Veruit de meeste biologische boeren (70%) ontvangen een loon onder de minimum loongrens (voor een ZZP’er ligt de minimumloon op 18 eur per uur). Ondanks dat wij gelukkig en dankbaar zijn lekker buiten te mogen werken en groenten voor jou te mogen kweken, zouden wij ook graag toewerken naar een eerlijk (minimum) loon. Daarom gaan wij exact bijhouden wat te kosten zijn om te zien wat er voor ons over blijft aan het einde van het seizoen van 2022. Wij stellen jou daarvan op de hoogte aan het einde van het seizoen. Opdat alles transparant is en jij precies weet waaraan je jouw geld hebt uitgegeven.

 

Naast dat wij graag een minimum loon zouden willen verdienen, vinden wij het ook belangrijk dat biologisch voedsel toegankelijk is voor iedereen, onafhankelijk van jouw inkomen. Daarom mag je betalen naar draagkracht. Je mag dus zelf bepalen hoeveel je betaalt voor een volwassen oogstaandeel. Ons model is daarom solidair naar de boer, maar ook naar de consument.

 

Het is fijn als het gehele huishouden meedoet met de oogstaandelen.

  • De prijs voor een volwassen persoon (vanaf 14 jaar) is per oogstaandeel tussen de 275 - 325 euro (je bepaalt zelf wat je betaalt). Dat komt neer op een bedrag van minimaal 10,60 tot maximaal 12,50 per week.
  • Voor kinderen betaal je 10x hun leeftijd.

 

Maar omdat je het eerste jaar mee-pioniert met ons, krijg je 10% korting op het totale bedrag.

 

Bloemen mag je los afrekenen. Voor een standaard bos betaal je 8,50. Voor 75 eur kan je ook een 10 boekettenkaart kopen. Ook introduceren wij boeket-cadeaukaarten.

 

Heb je nog vragen, schrijf ons dan gerust: hofbredelaar@gmail.com

Aanmelden voor een oogstaandeel?

Is je interesse voor een oogstaandeel voor Hof Bredelaar gewekt en wil je je aanmelden voor een oogstaandeel? Meld je dan aan via de onderstaande knop!

 

×