Groen als gras

Het gras aan de overkant is altijd groener. Maar of dat ook zo is in deze droge tijd? Waar bermen en velden gemaaid worden, ligt het korte gras er al gauw dor bij, terwijl opvalt dat vaak ruigere en hogere begroeiing veel langer groen en bloeiend blijft.

Watertekort

Hitte, watertekort: planten hebben een probleem en gaan daarmee om op hun eigen manieren. Van alle problemen raakt de plant of boom in de stress en richt zich op het belangrijkste: overleven. Door verdamping via de bladeren verliest een plant of boom continu vocht. De huidmondjes in de bladeren ademen water uit. Door ze te sluiten wordt niet alleen het waterverlies gestopt maar ook opname van CO2 uit de lucht is niet meer mogelijk. Dus stopt de fotosynthese, want hiervoor is zowel water nodig als lucht en zonlicht. Daarmee stopt ook de groei en bloei van de plant. Om te overleven kan een plant bladeren afstoten. Voordat het zo ver is haalt de plant de nuttige stoffen uit dat blad naar binnen, net als in de herfst gebeurt. En dan hangen er bladeren in herfstkleuren aan de zomerse bomen.

Bodem

In dichte, ruigere begroeiing heerst een vochtiger klimaat, want de bladeren ademen vocht uit en zonlicht kan er moeilijk diep doordringen. Bovendien staan hier vaak soorten met diepe wortels, zoals distels, smeerwortel en zuring, die toch nog bij water kunnen komen. Wat ook een groot verschil kan uitmaken is dat in de bodem in die ruige stukken meer plantaardig en dierlijk materiaal zit zoals plantenresten van afgestorven wortels of dode bladeren. Wormen trekken afgevallen bladeren de grond in en maken ook nog eens door hun gegraaf van gangen de grond losser en luchtiger. Deze bodem neemt meer water op, als een spons, en kan dus beter tegen droogte. Grond die open gespit wordt verliest door vertering weer veel van dit organisch materiaal, ook humus genoemd.

Overleven

De ene plant of boom is beter opgewassen tegen droogte dan de ander. Maar de omstandigheden waarin ze staan, maakt ook veel uit. Goede vocht vasthoudende grond, met dus bodemleven en organisch materiaal, en bescherming van elkaars aanwezigheid, is belangrijk. Dat Lingezegen bestaat uit kleiige grond maakt ook uit. Zandgrond heeft het echt moeilijker bij droogte. Maar de diepe scheuren die in klei ontstaan, laten zien hoe groot invloed van droogte ook hier is. Het gele grasland weet, hoogstwaarschijnlijk, te overleven. Verdorren is een tactiek van veel grassen waarbij de wortels overleven en zodra het regent laten ze snel veel groens te zien.

Margreet Jellema

Misschien vind je deze berichten ook interessant